Vattnet avstängt i stora delar av Horn

En vattenläcka på morgonen drabbade stora delar av Horn under måndagen. Ett omfattande arbete krävdes för att lokalisera läckan, men vid 17.40-tiden var den lagad.

Horn2021-12-06 13:29

Enligt Kinda kommun stängdes vattnet av i stora delar av Horn till följd av läckan. Tankar placerades vid Horns brandstation där berörda, som uppmanades att ta med egna kärl, kunde hämta vatten.

Innan arbetet för att åtgärda läckan kunde påbörjas berättade driftledare Thomas Karlsson att man behövde märka ut var det finns el-, tele- och fiberledningar i marken, så att inget annat skulle förstöras i samband med grävarbetet.

– Vi ska gräva oss ner till ledningen och se vad det här kan bero på, sa Thomas Karlsson vid 10.30.

På grund av alla kablar krävdes dock ett lika omfattande som noggrant arbete. 

– Det är ganska besvärligt. Vi får gräva försiktigt nedåt, sa Thomas Karlsson.

Först vid klockan 16.20 hade man lyckats ta sig ner till ledningarna.

– Det ser bättre ut än tidigare men vattnet är inte påsläppt än, sa Thomas Karlsson.

En dryg timme senare meddelades dock att läckan var lagad och vattnet påsläppt.  

"Det kan ta någon timme innan de fastigheter som ligger lite högre får rätt tryck. Efter påsläpp av vattenförsörjningen igen kan det förekomma luft i ledningar och även grumligt vatten. Vi råder er att spola tills det blir klart vatten i kranen igen" skrev kommunen på sin hemsida.

Man meddelade vidare att det grumliga vattnet inte är farligt att dricka, men att tvätt av känsliga, ljusa kläder bör undvikas innan det har blivit klart vatten i ledningarna igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!