Vi testar Horns nyinvigda utegym

I torsdags var det stor invigning för det nya utegymmet i Horn. Tanken är att alla ska känna att de kan använda det.

Vår reporter Dennis Petersson provade utegymmet. Ett videoinslag om det finns att se på tidningens hemsida.

Vår reporter Dennis Petersson provade utegymmet. Ett videoinslag om det finns att se på tidningens hemsida.

Foto: Max Elofsson

Horn2019-10-25 18:00

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) var på plats i Horn för att klippa bandet och inviga det nya utegymmet. Även kommunens chef för teknik och drift, Jimmy Bexell berättade för de intresserade ortsborna om utegymmet och passade även på att visa hur man använder redskapen.

– Detta är bra för att förbättra folkhälsan och möjligheten till spontanmotion, och det gäller personer i alla åldrar. Därför ser vi det här som en bra investering, säger Österling.

Kommunen har genomfört investeringen tillsammans med Södra Kinda PRO och Horn/Hycklinge IF. Att de valde att placera utegymmet just vid motionsspåret i Horn ser Jimmy Bexell som den mest lämpliga platsen just för tillgänglighetens skull.

Vår reporter Dennis Petersson tog på sig att testa det nya utegymmet. Det var ett 20-tal intresserade åskådare som ville se honom instruera hur utegymmet används på rätt sätt.

– Det var lite nervöst när det var så många som var här och kollade på. Men jag tycker att det var ganska behagliga vikter som alla kan känna att de klarar av. Träningsredskapen är ganska varierade också, vilket är bra, säger han.

En av alla besökare var Shmuel Didi som tycker att det är rätt prioriterat av kommunen.

– Alla investeringar som gynnar folkhälsan är bra, säger han.

Projektet har kostat omkring 150 000 kronor, vilket är ungefär 25 000 kronor mer än vad de på förhand trodde att det skulle kosta, men det ser inte Jimmy Bexell som något stort bekymmer. 

– På grund av att det var ganska mjuk botten här där utegymmet är placerat, så kostade projektet lite mer än vad vi först trodde, säger han.

Förutom den mjuka botten behövdes det mer gjutning i marken än vad det var tänkt. Detta behövdes också fixas till för att kunna få fast träningsredskapen i grunden.

Nu när Horns utegym är på plats och öppet för allmänheten, är det tänkt att ett till utegym ska byggas, men då i Kisa. Om allt går som planerat kommer leveransen av redskapen under november, men beroende på om det blir en tidig vintersäsong eller inte, kan de välja att avvakta arbetet tills våren.

– Generellt så tror vi att det kommer att användas mest under sommarhalvåret. Därför kan det bli att vi väntar tills snön har försvunnit, säger Jimmy Bexell.

Kisas utegym är beräknat att kosta cirka 150 000 kronor och är planerat byggas vid elljusspåret vid Tolvmannabacken.

Mikael Österling (L) klippte bandet och invigde utegymmet.
Mikael Österling (L) klippte bandet och invigde utegymmet.
Karta: Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!