Vindkraftsbolaget: "De säger nej till att ta ansvar"

Fred Olsen Renewables kommer att bemöta Cecilia och Gerard Versteeghs granskningsrapport genom länsstyrelsens miljöprövning. Dessförinnan har bolaget inga kommentarer.

Fred Olsen Renewables, genom projektledare Staffan Svanberg, ser deras vindkraftspark som något positivt för Kinda och kommunens utveckling.

Fred Olsen Renewables, genom projektledare Staffan Svanberg, ser deras vindkraftspark som något positivt för Kinda och kommunens utveckling.

Foto: Lars-Göran Bexell/Alf Wesik/bildmontage

Horn2020-06-10 12:00

– Vi har svårt att uttala oss med kort varsel utan att ha tagit del av hela deras yttrande, så vi uppmanar dem att skicka in det till länsstyrelsen så att blir en del av miljöprövningen. När det gäller kommunfullmäktiges (kf) kommande beslut har vi full respekt för de förtroendevaldas beslut men ser såklart vårt projekt som något positivt för kommunens utveckling, skriver bolagets projektledare Staffan Svanberg i ett mejl.

Det var för elva år sedan som Kinda kommun, i en ny vindkraftsplan, pekade ut Gröningeområdet utanför Horn som lämpligt för en etablering. Först visade energibolaget Eon intresse men när de sedan drog sig ur tog Fred Olsen Renewables vid. Först presenterade de en plan på 44 vindkraftverk - nu är de maximalt åtta till antalet och den 15:e juni fattar kf-ledamöterna det slutgiltiga beslutet om tillstyrkan eller ej.

undefined
Den granskningsrapport som paret Gerard och Cecilia Versteegh låtit göra av Fred Olsens tillståndsansökan kommer att bemötas av energibolaget i den miljöprövning som länsstyrelsen gör.

– I det fall som kf beslutar att inte tillstyrka det här projektet så innebär det att man säger nej till en ny företagsetablering i kommunen, en investering om cirka 320 miljoner kronor, nya arbetstillfällen, förnybar energi motsvarande en årlig produktion om cirka 110 gigawattimmar och man säger nej till att ta ansvar för gällande energiöverenskommelse om 100 procent förnybart till år 2040, skriver Svanberg och avslutar: 

– Man väljer också att bortse från den dialog som kommunen och bolaget fört där vi har lyssnat in politiken och väsentligt reducerat vindkraftverken i projektet.

Karta: Gröninge, Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!