Hornbördig forskare får en halv miljon

Joacim Rocklöv är professor i epidemiologi, och bördig från Horn. Nu har hans forskning uppmärksammats med ett stort internationellt pris.

Priset på 500 000 kronor delas ut för den forskning som Joacim Rocklöv bedriver kring hur infektionsspridning förändras i takt med klimatförändringarna.

Priset på 500 000 kronor delas ut för den forskning som Joacim Rocklöv bedriver kring hur infektionsspridning förändras i takt med klimatförändringarna.

Foto: Andre Penner

HORN/UMEÅ2019-02-12 12:00

Prins Albert av Monaco brinner för miljön och har sedan ett antal år tillbaka instiftat ett pris på 500 000 kronor. Tillsammans med det världsledande franska forskningsinstitutet Pasteur delas utmärkelsen ut till en forskare inom klimat- och hälsoområdet. Ett fåtal forskare har prisats hittills, och i år föll alltså valet på Hornbördiga Joacim Rocklöv, professor vid Umeå universitet.

– Det kom verkligen som en stor överraskning och jag är väldigt hedrad. Det känns jätteroligt att få internationell uppmärksamhet för den forskning som vi bedriver, säger han.

I närmare tio års tid har Rocklöv, tillsammans med sin forskningsgrupp, studerat hur infektionsspridning förändras i takt med klimatförändringar. Specifikt handlar det om myggburna sjukdomar, så som denguefeber, chikungunya, zika och gula febern, och hur de blir allt vanligare i södra Europa. Inom det här forskningsområdet har Umeå-gruppen bidragit till stora framsteg.

– Med klimatförändringarna blir Europa allt mer gynnsamt för de här sjukdomarna och i dag är vi mycket mer mobila vilket kan göra att virus sprids mellan världsdelar. Just nu kan vi se att det blir allt vanligare med små utbrott i södra Europa och på sikt kan man också tänka sig att de flyttar längre norröver, kanske till och med så långt som till södra Sverige, berättar Rocklöv.

Forskningen visar också att det, efter år 2050, finns risk att en ännu mer smittsam mygga etablerar sig i södra Europa och att epidemier blir ett årligt återkommande fenomen i den här delen av världen.

– Allting beror väldigt mycket på hur vi lyckas att begränsa vår klimatpåverkan. Om vi följer Parisavtalet är risken väldigt liten, om vi inte gör det är risken betydligt större.

Joacim Rocklövs karriär tog sin början i Göteborg, där han studerade matematik, innan han slutförde sin magisterexamen på universitetet i Umeå. Kort därefter fick han ett erbjudande om att göra ett examensarbete inom miljömedicin, vilket var orsaken till att han började forska om hur miljön påverkar människors hälsa.

– Jag tycker fortfarande att det är ett väldigt intressant och viktigt forskningsområde och därför har jag engagerat mig ganska mycket genom åren. Nu är vi en av de forskningsgrupper i världen som är bäst på just det här området, och det är väl priset ett bevis på, säger Rocklöv och avslutar:

– Jag har inte hunnit fundera på vad vi ska göra med pengarna, men jag tänker att vi ska försöka använda dem till något som ligger i linje med den forskning som vi redan bedriver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!