Utsläppet i ån kan vara dagar gammalt

Det är fortfarande oklart vad som orsakade utsläppet i Stångån och vad det var för sorts utsläpp. Räddningstjänsten tror att utsläppet kan ha varit flera dagar gammalt när det upptäcktes.

Här rullar räddningstjänsten ner en båt vid Tyrisfors kraftstation i Horn

Här rullar räddningstjänsten ner en båt vid Tyrisfors kraftstation i Horn

Foto: Lars-Göran Bexell

Horn/Vimmerby2019-07-25 17:03

Det var vid halv tio på onsdagen som båtägare i Horn upptäckte någon form av utsläpp.

– De ringde till en av våra brandmän som åkte och tittade och som sedan ringde mig, säger Morgan Wass, räddningschef i beredskap i Kinda kommun.

Miljö- och hälsoskyddspersonal besökte platsen och beslut togs därefter att försöka hindra utsläppet att sprida sig vidare. I Horn lades länsar ut.

Även Vimmerby räddningstjänst involverades.

– Man visste inte var det kom ifrån men då Stångån flyter norrut och vattendragen länkas samman vid sjön Juttern så trodde man att det kunde komma från Vimmerby. Det kan ha kommit från Vimmerbyhållet men vi hittade inget, säger Kenneth Söderberg, räddningschef i beredskap i Vimmerby kommun.

– Inget hittades i Vimmerby kommun och vi vet inte varifrån det kom. Vi letade från Juttern och hela vägen till Hällefors och Horn där vi la i länsar. Det fanns aldrig något i Juttern. Vi tror att utsläppet varit någonstans vid Hällefors, säger Morgan Wass.

Han berättar att man senare på eftermiddagen, då man kom tillbaka, enbart hittade väldigt lite rester på sporadiska platser.

– Vi tror därför det kan ha hänt ett par dagar tidigare.

Prover har skickats på analys.

Vad tror du själv att det var för utsläpp?

– Min känsla var att det var bränsle av något slag. Samtidigt kände vi aldrig någon doft. Det luktade ingenting, så det kanske inte var diesel, men det hade blånad på ytan, säger Morgan Wass.

Räddningstjänsten från Horn och Kisa ryckte ut
Räddningstjänsten från Horn och Kisa ryckte ut
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!