Så går det för projektet för unga

Det är halvtid för projektet HUVI. Men någon halvtidsvila blir det inte. Nu börjar man också se nyttan av projektet. Flera unga deltagare har fått ett stärkt självförtroende och kommit vidare i livet.

Det är halvtid i projektet och nu börjar projektledaren Amanda Persson se konkreta resultat.

Det är halvtid i projektet och nu börjar projektledaren Amanda Persson se konkreta resultat.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred Olof Carlson2018-10-22 14:00

– Projektet syftar till att fånga upp och vägleda ungdomar som varken har jobb eller går någon utbildning och hjälpa dem att bygga upp självkänsla och självförtroende så att de kan komma igång att hitta arbete, utbildning eller praktik, säger projektledaren Amanda Persson.

Mycket av det jobbet handlar om motiverande samtal.

– Det finns många olika typer av svårigheter att övervinna, säger Amanda Persson, ibland handlar det om någon form av psykisk ohälsa som gör att ungdomarna inte själva orkar ta tag i sin situation.

– Ofta går det åt många samtal under lång tid, säger Amanda Persson, många unga har suttit hemma länge och det kan vara svårt att komma igång.

Nu i oktober har projektet också dragit igång en gruppverksamhet, där unga får chansen att träffa andra som är i precis samma situation, där de kan byta erfarenheter och tankar, få coachning och annat.

– Men de kan också få hjälp att skriva CV, säger Amanda Persson, och vi gör en hel del studiebesök för att se vad det finns för lokala möjligheter till jobb eller studier.

Mycket i det här projektet handlar också om att samordna insatser från olika håll i samhället. Att få arbetsförmedlingen, kommunen och andra att dra åt samma håll för att hjälpa individen att hitta rätt i tillvaron.

Så här långt är det 15-talet unga som är, eller har varit med, i projektet. Och Amanda Persson börjar se resultat.

– Några har gått vidare till jobb, andra till praktik, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!