Hultsfred på väg mot ekonomiskt överskott

Hultsfreds kommun ser ut att vara på väg mot ett överskott på tio miljoner kronor i år. Det framgår i delårsrapporten.

Hultsfreds kommun är på väg mot ett överskott på 10,2 miljoner kronor i år. Och då är det försiktigt räknat.
"Det kan bara bli bättre" säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Hultsfreds kommun är på väg mot ett överskott på 10,2 miljoner kronor i år. Och då är det försiktigt räknat. "Det kan bara bli bättre" säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Foto: Arkivbild

Hultsfreds kommun2019-10-16 14:30

Den här rapporten bygger på siffror från sista augusti och den visar att kommunen på helåret kommer att göra ett överskott på 10,2 miljoner kronor.

– Det är 7,7 miljoner bättre än budgeterat, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) som tillsammans med de övriga ledamöterna kommunstyrelsens arbetsutskott fick delårsrapporten presenterad för sig.

Rosander framhåller dessutom att resultatet är väldigt försiktigt räknat. Det kan bli ännu större överskott i slutet på året, trots att både socialnämnden och skolan visar röda siffror. Men i gengäld är det andra delar i kommunens verksamhet som presenterar stora överskott. Som till exempel att skolskjutarna blivit 3,3 miljoner billigare än beräknat med det nya avtalet.

Största enskilda överskottet finns under rubriken "Värdeförändring pensionsmedel och finansiella intäkter" där värdet anges till 8,1 miljoner.

– Det är också värt att notera, säger Rosander, att de långfristiga skulderna ligger kvar på samma nivå som 2018. De har inte ökat.

Så sammantaget blir 2019 ett bra år för kommunen, sammanfattar Rosander.

Under sammanträdet tittade ledamöterna också framåt mot 2020 och 2021. Nästa års investeringsbudget är på 240 miljoner kronor. Till det kommer dessutom 48 miljoner från i år, som inte hinns med.

– Det är nästan 100 miljoner för den nya förskolan, säger Rosander, och dessutom en ny skolbyggnad i Målilla för 40–45 miljoner kronor.

– Det visar på ambition, tycker oppositionsrådet Tomas Söreling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!