Kommunen säger nej till vindkraft

Kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej till en etablering av vindkraftverk i Tönshult utanför Virserum.

Hultsfreds kommun säger nej till vindkraftsetablering i Tönshult mellan Virserum och Triabo. Orsaken är att det ligger bostäder för nära den tänkta platsen.

Hultsfreds kommun säger nej till vindkraftsetablering i Tönshult mellan Virserum och Triabo. Orsaken är att det ligger bostäder för nära den tänkta platsen.

Foto: Olof Carlson

Virserum2019-10-17 09:30

– Den föreslagna placeringen ligger för nära närmsta bostad, motiverar kommunalrådet Lars Rosander (C) avslaget på förtagets ansökan om att få bygga två vindkraftverk vid Tönshult mellan Virserum och Triabo.

– De nya reglerna säger att det ska vara minst 1000 meter till närmsta bostad, förklarar han. Här är det bara 685 meter.

Det är länsstyrelsen som hanterar själva tillståndsfrågan, men kommunen har vetorätt, säger man nej, så blir det nej. 

– Då får företaget börja om från början med en ny ansökan, säger Rosander.

Kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej till etableringen och föreslår att kommunstyrelsen och fullmäktige gör detsamma.

Men det var med blandade känslor som ledamöterna sa nej. I grund och botten är de för alternativa energikällor och ser vindkraften som ett viktigt komplement till den totala energiproduktionen.

Oppositionsrådet Tomas Söreling betonar att bara för att man säger nej till den här etableringen, betyder inte det att man säger nej till alla.

– Vi måste titta på varje etablering för sig, säger han.

Agneta Paulsson, vd på Lundaförtaget Billyvind är besviken över Hultsfreds beslut. 

– Men jag har inte hunnit fundera på hur vi ska gå vidare, säger hon, vi kanske kan flytta verket. Vi får ta upp en dialog med kommunen och länsstyrelsen.

Hon är också kritisk till att kommunen kommer med det här beskedet nu, och tycker att man kunde lämnat besked tidigare.

– Processen har ju pågått i många år, säger hon, och bostadshuset kom inte dit i går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!