30-årig tradition fortsätter i samma anda

I församlingshemmet i Lönneberga är det full fart bland såväl utställare som besökare.

– Vi har haft någon form av utställning här i drygt 30 år. I år fokuserar vi på hattar och det hade vi någon gång i begynnelsen men nu har vi fått börja om igen, säger Rose-Marie Schiöld.

25 juli 2019 09:00

Lönnebergaveckan är i full gång och det händer saker hela tiden. Under veckan har man kunnat prova på tovning, skytte i Svartfall och under tisdagen höll Lasse Oskarsson auktion i församlingshemmet. Det har även anordnats bakluckeloppis vid Silverparken i Silverdalen. Ett 20-tal försäljare kom och upp mot 100 personer besökte loppisen.

– Vi har haft försäljare från såväl Oskarshamn som från Åtvidaberg, säger arrangören Anita Tryborn.

Församlingshemmet används flitigt och veckan bjuder på hantverksutställning med allt ifrån lappteknik till skickade kläder. Rose-Marie Schiöld som hjälper till under utställningsdagarna berättar att alla alster som ställs ut har tillverkats av lokala aktörer. Antingen så bor de här nu eller så har de någon form av anknytning till Lönneberga. Sammanlagt återfinns ett 10-tal utställare.

Årets tema är hattar och flera bord i församlingshemmet har fyllts av olika hattar från alla möjliga tillfällen och årtal.

– Vi har dessutom fått låna 18 pärmar med tidningsurklipp från början av 1950-talet till nutid. Det är Harry Jinnersjö, från Nymåla som har samlat urklippen, säger Rose-Marie.

Anders Andersson sitter som klistrad vid bordet med alla pärmar och han känner igen något eller någon på nästan varje uppslag.

– Jag är från Lönneberga och jag kommer ihåg en hel del. Bilderna och texten friskar upp minnet. Det är väldigt intressant, säger han.

Anders fru Ingrid som sitter bredvid, berättar att hon också sparar på tidningsurklipp och att hon tagit över detta efter hennes mamma.

– Jag har inte alls lika mycket, men jag tycker att det är intressant att spara på annonser och artiklar, säger Ingrid Andersson.

I ett hörn av församlingshemmet återfinns information om hur mejeriprodukter tillverkades av mejeriet i Silverdalen mellan 1925-1964. Mejeriet lades ner och då fick ortsborna handla sin mjölk i affärerna istället för i mejeriet.

Ikväll (torsdag) kommer man avsluta dagen med guidad tur till Lammerhatten som en gång i tiden användes som bevakningstorn. Under veckoslutet bjuds besökarna på tipspromenad, rundvandring i Silverdalen samt våffelservering i samband med musikunderhållning av Musikfolket i hembygdsgården i Lönneberga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Madeleine Jakobsson