3D-satsningen rullar vidare

Satsningen på 3D-teknik går vidare. I början på september börjar den andra årskullen på YH-utbildningen.

På torsdagen var det Kick Off för gänget som ska jobba med 3D-utbildningen i höst.

På torsdagen var det Kick Off för gänget som ska jobba med 3D-utbildningen i höst.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-08-17 21:00

Tiotalet sökande finns i dagsläget till de 15 platserna, och när de kommer till skolan möts de av en uppgraderad maskinpark. Flera 3D-skrivare har köpts in för att öka möjligheterna.

– Vi har 15-talet skrivare i olika storlekar och fabrikat, säger Joakim Svensson som är föreståndare på Additivt Teknikcentrum. Plus metallskrivaren.

Det är maskiner som kan klara en lång rad olika material, allt från mjukplast till kolfiberförstärkt material.

Men kungen i maskinparken är förstås metallskrivaren, där beläggningen är god både för utbildning och på den kommersiella delen. Additivt teknikcentrum ägs gemensamt av kommunen och en lång rad företag.

– Vi räknar just nu på tillverkning av motordelar till vattenjetmotorer, säger Joakim Svensson.

Med ett förflutet på Campus Hultsfred fokuserar Per Kågefors, Utvecklingskontoret, på utbildningen och han konstaterar att tio sökande är bra. Men det finns platser kvar på utbildningen i höst och han håller tummarna för att det finns några sista minuten-sökare som vill haka på.

– Det finns säkert någon därute som inte har något att göra i höst och kan tänka sig att bli 3D-tekniker, säger han. Det behöver inte nödvändigtvis vara inom plast- och metallindustrin, tekniken används i många andra branscher, inom medicinen för att skriva ut organ, det finns maskiner som används för livsmedel och eller träfiber. För att ta några exempel.

Att det inte är fulltecknat redan, tror han beror på att 3D-tekniken är lite för ny än så länge.

– Men säger han, den här utbildningen är bred, den handlar om mycket mer än bara 3D-teknik, exempelvis lär de sig att läsa CAD-ritningar och robotprogrammering. De som går ut kommer att bli eftertraktade på arbetsmarknaden.

Utbildningen innehåller mycket praktik, och företagen är på bettet, mycket intresserade av att få praktikanter från den här utbildningen, säger Per Kågefors. Många av de störa företagen, Höganäs, Scania med flera vill ha praktikanter. Men även andra, för även om de inte har 3D-teknik nu, så kan praktikanterna hjälpa dem att visa var de kan ha nytta av en 3D-skrivare.

Samtidigt som utbildningen får in ett gäng förstaåringar, börjar det förra gänget år två på utbildningen.

– Det blir ett år med mycket praktik, säger Per Kågefors, nästan hela våren kommer de att vara ute på företagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!