Klockan 14.00 på lördagen var det dags att för första gången låsa upp nyrenoverade rum 102 på Hotell Hulingen i Hultsfred. Detta är numer Wild Rovers eget rum och hotellrum nummer 46 av totalt 47 som är inrett och dedikerat till en artist eller grupp som någon gång har spelat i Hultsfred.

– Det här rummet är verkligen speciellt för oss eftersom det är det enda med artister bördiga från Hultsfred, berättar Putte Svensson Sahlin som äger och driver Hotell Hulingen tillsammans med hustrun Jenny.

Rummet pryds bland annat av ett stort draperi med bandmedlemmarna på, självklart finns Storgäddan i pappersformat på väggen, en inramad recension, den klassiska handritade kartan över nejden samt bandets egen logotyp målad över huvudändan av sängen.

Artikelbild

| Bosse Alexandersson, Kenneth Rosén, Peter Nilsson och Tony Frost i Wild Rover fann sig direkt till rätta på sitt "eget" rum på Hotell Hulingen.

– Precis som för att få spela på festivalen förr så finns det även här någon form av kvalitetsnivå man måste nå för att få ett eget rum. Det är verkligen inte vem som helst som får det. Extra roligt med det här rummet är att ni själva har varit med och bidragit till det, säger Putte Svensson Sahlin.

De bandmedlemmar som hade möjlighet att vara på plats när invigningen skedde var Tony Frost, Bosse Alexandersson, Peter Nilsson och Kenneth Rosén. Och gänget, som var med och bildade Wild Rover för 32 år sedan, var både glada och hedrade.

– Man har kanske aldrig vågat tro det, men ändå snuddat vid frågan; när ska han göra ett Wild Rover-rum på sitt hotell? Men faktum är att vi faktiskt inte behövde tjata speciellt mycket när idén kom upp, säger Tony Frost och skrattar.

Till rummet har Wild Rover själva även adderat något helt unikt som står där i en hylla – en 160 sidor tjock bok som sammanfattar bandets hela karriär – från bildandet 1987 då man spelade förband till Cornelis Vreeswijk till att avslutas med de spelningar som hittills är bokade för 2019.

Artikelbild

| Tony Frost bläddrar i den 160 sidor tjocka bok om Wild Rover som han i mångt och mycket ligger bakom.

– Två är bokade och fem är på gång. Vi är fortfarande mitt uppe i karriären, skojar de.

Både för alla som kan sitt folkrockband från Hultsfred och för de som inte är så bekanta med Wild Rover är boken ett fantastiskt dokument.

Artikelbild

| En klassisk recension i Göteborgs-Posten som hyllar Wild Rover pryder en vägg. Den är förövrigt skriven av Bert Gren, son till den legendariske fotbollsspelaren Gunnar Gren.

Här finns biografi, tidningsklipp, recensioner, tv-tablåer, bilder, sånghäften, låtlistor, kontrakt, pressreleaser, originalmanus till tv-program, sammanfattning av resan till Australien, affischer, chatt-konversationer, förevigande av träffen med Shane MacGowan i Östersund, manus till Lifven-filmen – ja allt.

Träffen med Shane MacGowan, då sångare i bandet The Pogues vars låtar Wild Rover har ”svenskifierat” med en speciell Hultsfreds-touch, är en historia för sig.

Artikelbild

| General Charta öfver Hultsfred med omnejd. Ett alster gjort av Wild Rover-medlemmen Kenneth Rosén.

– Vi fick se att han satt där i baren och kände att vi bara var tvungna att snacka med honom. Jag frågade efter eld och då var isen bruten. Han blev glad när vi berättade att vi gjorde Pogues låtar på svenska, berättar Tony Frost.

Lika imponerad blev inte irländaren när han undrade vilket låt som hade slagit störst och vad Wild Rovers översättning av den betydde.

– ”The Big Pike” (Storgäddan) låter kanske inte så häftigt. Han garvade på sitt speciella sätt och tyckte att det var förjävligt, berättar Tony Frost och hela gänget garvar åt minnet.

Boken om Wild Rovers första 32 år kommer sannolikt aldrig komma ut till försäljning.

– Vi har gjort den i en minimal utgåva endast till de närmast sörjande, berättar Tony Frost.

Men ett av dessa exemplar finns alltså på rum 102 på Hotell Hulingen.