Så påverkas handeln av kärvare ekonomiska tider

"Det är inte som före pandemin, inte. Det märks att många tänker sig för lite extra innan de öppnar plånboken. Alla priser går ju upp och man är mer försiktig", säger Therese Kjelllman på Family House.

Therese Kjellman, butikschef på Familjy House ser ljust på framtiden, även om det är lugnt i butiken just nu. "Men det är det alltid i januari och februari" säger hon.

Therese Kjellman, butikschef på Familjy House ser ljust på framtiden, även om det är lugnt i butiken just nu. "Men det är det alltid i januari och februari" säger hon.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-02-04 05:00

Fredag förmiddag. Några kunder cirkulerar bland montrarna på Family House i Hultsfred. Vid ett ställ med tröjor står butikschefen Therese Kjellman och fixar.

Vi passar på att fråga hur handeln i Hultsfred egentligen mår, med tanke på inflation, energipriser och allmänt osäkra tiderna.

–Januari och februari är normalt ganska lugna månader, säger hon. Så det är lite svårt att se om det här lugnare än vanligt i butiken just nu.

Lite lugnare må så vara, men det är ändå några kunder som cirkulerar i butiken, kikar och lyfter. Om det blir något köp eller inte återstår att se. Men det rör sig ändå hela tiden i butiken.

– Vi har ganska många stamkunder, tack och lov, som brukar komma hit, säger Therese Kjellman.

Under själva pandemin var det också många olika initiativ för att få människor att handla lokalt och det hade stor betydelse för butiken. Men nu ser man inte mycket av sådant.

Vid det här laget har det gått två år sedan omstarten, och konkursen i det gamla bolaget.

– Sedan dess har vi haft en bra utveckling, säger Therese Kjellman. Så jag ser ljust på framtiden. Nu blir det snart vår och då kommer vårkläderna. Sedan blir det sommar...

Lokalt ser hon inte någon konkurrens i Hultsfred. Tvärtom tror on att butikerna kompletterar varandra och hjälps åt att locka kunder utifrån.

– Konkurrensen finns i stället på nätet, säger hon.

Att det brukar vara lugnt i butikerna under januari och februari är en erfarenhet som Peter Hartvig på Hartvigs Måleri och färgbutik i Hultsfred delar. I år kanske lugnare än på länge konstaterar han.

– Men det brukar märkas när februarilönen kommer, säger han, då brukar det rulla igång.

Riktigt så har det inte blivit nu, det är fortfarande lugnt i butiken.

– Vi har ju flera ben att stå på, säger Peter Hartvig, och det är bra fart i måleriet. Det verkar som om byggbranschen har mycket att göra. Vi på landsbygden kanske klarar oss lite bättre. Att ha flera ben att stå på är viktigt, med bara butik är det svårt att klara sig i vår bransch.

– Jag tror att det vänder ganska snart igen, säger han. Vi vet ju att det går upp och ner, och vi har haft det bra ganska länge. Så jag tror att det vänder igen ganska snart. All den här trallen som byggdes under pandemin kommer att behöva oljas. Och då kommer vi in i bilden igen.

Peter Hartvig har det också väldigt lugnt i butiken, men han väntar att det ska bli bättre.
Peter Hartvig har det också väldigt lugnt i butiken, men han väntar att det ska bli bättre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!