Städföretaget: "Vi har haft mycket att göra"

"Vi har inte behövt permittera utan istället anställt tre medarbetare till följd av pandemin",säger Philip Rüdiger på Städbolaget.

Städbolaget i Hultsfred har fått använding av fjolårets storinvesteringen på virusdödande maskiner. "Omsättningsmässigt har det gått bra. Maskinerna har varit nödvändiga för att klara kraven från våra kunder", berättar vd Philip Rüdiger.

Städbolaget i Hultsfred har fått använding av fjolårets storinvesteringen på virusdödande maskiner. "Omsättningsmässigt har det gått bra. Maskinerna har varit nödvändiga för att klara kraven från våra kunder", berättar vd Philip Rüdiger.

Foto: Elin Elmström/Pressbild Städbolaget

Hultsfred2021-08-01 14:00

– Vi har haft mycket att göra. Det har varit en hel del extrabeställningar av framför allt förebyggande desinficering. Så pandemin har inte varit till någon nackdel omsättningsmässigt, tvärtom kan vi se en ökning, berättar Philip Rüdiger vd för Hultsfredsbaserade Städbolaget AB. 

Förra året satsade företaget tiotusentals kronor på virusdödande maskiner som använder elektrostatisk desinficering.

– Det var en nödvändig investering för att kunna klara de krav våra kunder har ställt på oss. Har smitta konstaterats måste man snabbt kunna agera. För hand tar en sanering av en industri ett par dagar för tio personer, och då måste fabriken vara stängd. Med maskinerna kan produktionen fortsätta vara igång och arbetet går på nio timmar för en person. 

Philip Rüdiger berättar att de likt många andra behövt ändra om och anpassa rutiner efter situationen under pandemin. Men att den stora utmaningen varit just kravet på snabbhet.

– När det kommer konstaterad smitta på en industri, butik eller företag så är det snabba ryk som gäller, då måste vi vara där omgående. Så planeringsmässigt har det varit utmanade och vi har behövt skjuta på en del andra jobb. Vi har otroliga arbetsledare som bryter ryggen för att få det att fungera, och även övrig personal har ställt upp och behövt vara väldigt flexibla. Ibland har vi behövt åka långt, till exempel till Linköping, Växjö och Kalmar för att sanera. 

undefined
Efter att det virusdödande medlet torkat ska det inte längre finnas någon smitta kvar. "Vi har tre maskiner som klarar stora ytor och då riskerar man inte att den mänskliga faktor missar någonstans utan den här tar allt, även baksidan på en hylla eller under en stol", berättar Philip Rüdiger. På bild demonstrerar Jesper Rüdiger.

Även om smittspridningen för närvarande är låg menar Philip Rüdiger att han tror på en höst med fortsatt efterfrågan på städtjänster. 

– Med tanke på förra årets erfarenheter vågar jag varken säga bu eller bä. Även om många vaccinerat sig så ser vi fortfarande att det börjar komma tillbaka lite och vi vet inte hur det blir med nya varianter. Så jag tror att vi kommer ha fortsatt uppdrag med förebyggande desinficering och saneringar åtminstone under hösten och vintern. Vi är i alla fall förberedda på det. 

När pandemin väl är över, hur påverkar det er?

– Jag tror inte att vi kommer att tappa men det kanske blir på ett annat sätt. De maskiner och medel vi använder är inte bara för covid-19 utan tar även andra förekommande smittor. Till exempel vinterkräksjukan som kan så ut hela kontor. Jag tror att folk efter de här åren har blivit uppmärksamma på att det är ganska bra med desinficering. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!