100 miljömiljoner

100-miljonerskontraktet är påskrivet och klart. Det är ett stort belgiskt företag som får totalentreprenaden för saneringen av Svartsjöarna.
I går eftermiddag kunde kommunalrådet Bo Bergman och företagets DEC:s general manager för export, Frank Elskens skriva på var sitt exemplar av kontraktet.

I går skrevs kontraktet under av general manager Frank Elskens från DEC och kommunalrådet Bo Bergman. Bergman skrev under med andakt, det är inte var dag han signerar ett 100-miljoner kontrakt.

I går skrevs kontraktet under av general manager Frank Elskens från DEC och kommunalrådet Bo Bergman. Bergman skrev under med andakt, det är inte var dag han signerar ett 100-miljoner kontrakt.

Foto:

Hultsfred2003-11-14 23:44

Kostnaden för det här enorma saneringsprojektet kommer att hamna på minst 100 miljoner kronor. Kanske upp till 120 miljoner.
- Det beror på hur miljödomstolen ställer sig till vårt förslag om deponi, säger projektledare Kjell Hansson från Vallentuna. I vårt grundförslag har vi utgått från att miljödomstolen räknar muddringsmassorna som inert avfall, vilket ställer lägre krav på deponin.
- Då hamnar prislappen på 100 miljoner, men om kraven ökar på deponiplatsen ökar också kostnaden. Vi har två olika alternativ varav det dyraste är beräknat till 120 miljoner kronor.
Så det var med andakt kommunalrådet Bergman skrev under kontraktet. Väl medveten om att det handlar om mycket pengar. Men också glad över att det inte är kommunens pengar. Det är Naturvårdsverket som kommer att stå för notan den här gången.
Det Belgiska företaget DEC fick det här jobbet i hård konkurrens med flera andra företag. En omfattande upphandling har gjorts under överinseende av juridisk expertis och när anbuden jämfördes i förra veckan fann man att DEC:s anbud var mest fördelaktigt och företaget erbjuds nu jobbet under förutsättning att tillstånden från miljödomstolen blir klara och den statliga finansieringen slås fast en gång för alla.

260 000 kubikmeter
Jobbet består i att muddra upp 260 000 kubikmeter kvicksilverhaltigt bottenslam, avvattna detta och lägga det i en säker deponi, så att kvicksilvret inte kommer tillbaka ut i naturen.
Det låter ganska enkelt, men det är en stor operation att genomföra.
- Själva mudderarbetet kommer likna det som gjordes i Järnsjön utanför Järnforsen för tio år sedan, säger Anders Helgée, miljö- och byggnadschef i Hultsfreds kommun. Men avvattningen av muddermassorna kommer att ske med en för Sverige helt ny metod.
I och med att totalentreprenaden nu är upphandlad tar projektet ett jättekliv framåt. Projektet har rullat sedan 1996 med provtagningar och förundersökningar. Nu tar man alltså klivet över i en mer aktiv fast.
En ansökan ligger sedan tidigare hos miljödomstolen i Växjö och man väntar att domen ska komma under första halvan nästa år.
- Tidigast i april, säger Anders Helgée, men troligast är att den kommer till semestern.

Tio arbetstillfällen
Med alla tillstånd i ordning är det bara för DEC att sätta igång att jobba. Företaget planerar att egnagera lokala entreprenörer för stora delar av arbetet. Inte minst traktens maskinfirmor kan se fram mot att få mycket att göra.
Men själva muddringsarbetet är så pass speciellt, att det belgiska företaget sköter den biten själv.
Någonstans mellan fem och tio arbetstillfällen kommer det att bli när det här saneringsprojektet sätter igång på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om