10:e och sista Målillaträffen

Idag börjar ett jubileum och samtidigt slutet på en era. Dragspelsstämman Målillaträffen kommer hållas för den tionde och samtidigt sista gången av Nya Bälgavännerna.

Anna-Lena Karlsson, Tor Balgård, Arne DeBourg,Tomas Karlsson, Lisa DeBourg, Bengt Karlsson, Ingrid Carlsson och Torbjörn Tessem hoppas på gott om besökare till den sista Målillaträffen utomhus idag och imorgon. Foto: Elin E Elmström

Anna-Lena Karlsson, Tor Balgård, Arne DeBourg,Tomas Karlsson, Lisa DeBourg, Bengt Karlsson, Ingrid Carlsson och Torbjörn Tessem hoppas på gott om besökare till den sista Målillaträffen utomhus idag och imorgon. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Hultsfred2017-07-07 12:15

Skratten och de retsamma skämten slungas mellan de lilaklädda arrangörerna. Flera går med kryckor men ögonen lyser klara och hjärtat för musiken bultar lika starkt som någonsin. Det är framförallt åldern och mängden arbete som har gjort att Målillaträffen utomhus inte fortsätter till nästa år.

– Ingen av oss blir yngre. Det är mycket att ordna, vi bakar allt i caféet, fixar med kyl, frys, anläggningarna, möbler, välkomstkassar, berättar Lisa DeBourg.

Avslutingen och jubileet firas i traditionens tecken. Ikväll blir det tjejkväll med hemligt innehåll och imorgon startar dagen med en rullande spelning med lastbil runt Målilla. Mitt på dagen tas scenen i Målilla idrottsplats i bruk och det blir allspel och framträdanden. Sedan avslutas morgondagen avrundas med grillning, helgmålsbön med "drag" och spontana buskspel.

– De är så nyfikna på vad vi hittar på under tjejkvällen, berättar Lisa och syftar på männen i gruppen.

– Nej... protesterar hennes man Arne DeBourg.

– Jo, utropar Lisa och böjar vifta med ett finger, gisses vad nyfikna ni var förra gången och kom och frågade oss efteråt "Gick det bra? Vad gjorde ni för något?"

Hur många som kommer att dyka upp till tjejkvällen har gruppen ingen uppfattning om men totalt under dragspelsstämman förväntas det komma runt ett 30-tal husvagnar. Även om vännerna hoppas på att det kommer storpublik till både idag och imorgon så finns det en ingrediens som är viktigare än alla andra och som inte är beroende på besöksantal.

– Gemenskap och det sociala är det bästa med det här. Man behöver inte spela dragspel utan alla instrument är välkomna, berättar Arne.

– När man är på dragspelsträffar och något som man tycker om är det bara att gå dit och spela eller lyssna, tillägger Lisa.

Gruppen kommer efter det här att fortsätta att hålla sina inomhusstämmor på Skeppet i Målilla men att efter så många år lägga ner träffen utomhus skapar motstridiga känslor.

– Det känns fruktanvärt vemodigt och samtidigt som en liten lättnad. På söndag kommer jag nog att gråta en skvätt, avslutar Lisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om