17 miljoner till välfärden i Hultsfred - stor lättnad

"I dag är det roligt att vara socialnämndens ordförande". Per-Inge Petterson (C) jublar över beskedet att Hultsfreds kommun får 17 miljoner extra till välfärden.

Per-Inge Pettersson (C), ordöförande i socialnämnden, ärbåde lättad och glad. Statsbidraget till välfärden motsvarar nästan exakt nämndens ökade behov för nästa år.

Per-Inge Pettersson (C), ordöförande i socialnämnden, ärbåde lättad och glad. Statsbidraget till välfärden motsvarar nästan exakt nämndens ökade behov för nästa år.

Foto: Arkiv

Hultsfred2020-09-08 16:00

En summa som ganska exakt motsvarar de kostnadsökningar som nämnden räknat med att få nästa år.

– I budgetarbetet har vi äskat 16,5 miljoner ytterligare för att möta de ökade kostnaderna, säger Per-Inge Pettersson.

Men att få loss 16,5 miljoner så där utan vidare hade inte varit lätt. 

– Vi hade nog kunnat få pengarna, säger Pettersson, men det hade inneburit stora besparingar på andra håll i kommunen, vi hade fått ta fram den stora rödpennan.

Men på måndagen kom beskedet att regeringen med stöd av centern och liberalerna beslutat att skjuta till ytterligare fyra miljarder kronor till välfärden i landet. Exempelvis då till äldrevård och sjukvård. För Hultsfreds kommuns del betyder det ett tillskott på 17 miljoner kronor preliminärt. Fördelningen av pengarna sker utifrån folkmängden. Till det kommer också att kommunen har möjlighet att söka ytterligare 3,3 miljoner till det så kallade äldreomsorgslyftet (kompetensutveckling för personalen).

– Julafton kom tidigt i år, säger Per-Inge Pettersson som är lättad och glad över beskedet.

– Nu känns det betydligt lättare, vi får en chans att ha en budget i balans. Regeringen och stödpartierna har lyssnat på behoven som finns ute i kommunerna. Det här tillskottet ger oss en möjlighet att fortsätta hålla en god omvårdnad, när fler äldre blir äldre och samtidigt möta de ökade kostnaderna för försörjningsstöd. Så jag är väldigt tacksam för medvetenheten på nationellt plan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!