1:e majfirande av LO, S och V

I leden svajade röda fanor, plakat och stämningen var på topp. Årets paroll löd "stärk industrin för hållbar tillväxt och välfärd!" och med i tåget luffade LO, S och V. Det traditionella 1:e majfirandet med demonstration blev en succé med solen med sig på deras sida genom orten.

Rosie Folkesson, Hultsfred kommuns oppositionsråd var på plats för att upplysa medborgarna om klasskillnader, terror, krig och förstörelsen av miljön.

Rosie Folkesson, Hultsfred kommuns oppositionsråd var på plats för att upplysa medborgarna om klasskillnader, terror, krig och förstörelsen av miljön.

Foto:

Hultsfred2016-05-02 16:23

1:e majfirandet behöver inte bara innebära demonstrationer på arbetarrörelsens dag. Det kan även bara vara mysigt att gå och titta på paraden, lyssna till musikkåren som spelade så glatt och lyssna till alla talare på scen. Oavsett om man kom dit med plakat och skyltar i högsta hugg, eller med en kaffetermos för att njuta i solen, så var man välkommen precis som man var. Precis så tänkte ett 50-tal personer under söndagsmorgonen när de vaknade upp till 1 maj, vilket både innebär att sommaren är på gång och även att det är en dag för åsikter kring välfärden att lyftas. Känslan av stolthet på arbetarrörelsens dag spred sig fort kring Skeppet i Målilla när LO, S och V tillsammans anordnade uppvaktning dagen till ära.

Stämningsfulla tal

För att krydda solidariteten, musiken, folket, stämningen och känslan av kamp och framgång höll även ett par duktiga pratare tal för folket. Rosie Folkesson, Hultsfred kommuns oppositionsråd var på plats för att upplysa medborgarna om klasskillnader, terror, krig och förstörelsen av miljön. Även Veli-Pekka Säikkälä som är IF Metalls avtalssekreterare talade om parlamentets situation och vad regeringen lyckats driva igenom kring arbetskraft och arbetslöshet idag.

För att hålla stämningen på topp underhöll Micke Lång som vanligt med gitarr och sång och kaffe och våfflor blev dagens gofika. Det delades även ut stipendium och först ut var Hjalmar Brantings Plakett som gavs till Tage Karlsson från Mörlunda och Stig Andersson från Järnforsen för en lång och trogen tjänst som aktiv inom partiarbetet, förklarar Tomas Söreling.

Olika firanden varje år

För att variera sig lite har partierna bestämt sig för att fira 1 maj i olika orter som Hultsfred, Virserum och Målilla. Förra året spenderades dagen i Hultsfred och konceptet var mycket lyckat. Under dagen dök inte lika många människor upp, vilket kan ha sin anledning.

– Jag som varit med under många år har sett att det brukar komma många fler och tuffa med i paraden eller bara komma och lyssna. Kan bero på det underbara vädret, alla vill vara ute i trädgården istället, berättar Nermina Mizomovic, ordförande i norra (S) föreningen.

I leden svajade röda fanor, plakat och stämningen var på topp när LO, S och V anordnade sitt traditionella firande av 1 maj. Foto: Julia Nilsson
I leden svajade röda fanor, plakat och stämningen var på topp när LO, S och V anordnade sitt traditionella firande av 1 maj. Foto: Julia Nilsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!