Över 100 knallar väntas till marknaden

Snart är det dags för den årliga Hultsfreds marknad. 115 knallar har anmält sig. Och det väntas upp emot 20 000 besökare. "Det är lika många som kom förra året" säger bokaren Fredrik Eirasson.

Alexander Lagerström, Fredrik Eirasson och Ann-Louise Gustafsson ser fram mot marknaden i helgen.

Alexander Lagerström, Fredrik Eirasson och Ann-Louise Gustafsson ser fram mot marknaden i helgen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-08-23 13:29

Det blir några förändringar mot föregående år. En nyhet är att arrangerande HFK har komprimerat marknadsområdet. Så att Saharaplan är slopad och i stället börjar marknaden vid entrén till Folkets Park och är mer koncentrerad till gräsplanen och ner mot sjön.

– Det kommer sig av att vi fick in en del synpunkter på att det var för glest mellan knallarna, säger Alexander Lagerström i marknadsgruppen. Så vi beslutade att göra så här på prov.

Folkets Park kommer precis som tidigare att bli ett matområde, där åtta matförsäljare av skiftande slag kommer att finnas. Däribland den klassiska Smålandsrullen som är tillbaka igen. Plus att det finns några till ute på området. Så marknadsbesökarna ska inte behöva gå hungriga.

Till det kommer Slöjdens dag i Hembygdsparken, ett evenemang som med tiden har kommit att bli en lugn oas mitt i marknadsstimmet.

– Slöjdens dag ser väldigt bra ut i år, säger My Larsson från Studieförbundet Vuxenskolan, det är blir många utställare den här gången.

Men ingen marknad utan tivoli, och där är det redan full fart. Personal från Park-Festival tivoli håller på för fullt att rigga upp karusell och andra nöjesmaskiner. 

Även om Hultsfreds marknad har anor från 1878 och har kommit att bli den stora hemvändardagen på året, så märker man så smått ett sviktande intresse från besökarna. Fredrik Eirasson misstänker att det kan vara sviter efter pandemin som spökar.

– Förra året märkte vi en tydlig nedgång bland besökarna, säger Fredrik Eriasson, men det kan också bero på att vi hade viss konkurrens om besökarna.

– Jag tror att många valde Virserum och Antikrundan i stället, säger han.

– Men när det gäller knallar är det absolut ingen nedgång, säger Ann-Louise Gustavsson, sammankallande i fotbollsklubbens marknadsgrupp. Det är lika många som förra året.

Marknadsfesten är lika traditionell som marknaden och år blir det marknadsfest både fredag och lördag. Men både pub på Skaken och DJ Strömbon som spelar.

– Det är en fest som lockar besökare i alla åldrar, säger Alexander Lagerström, som förestår serveringen.

På fredagskvällen startar HFK sitt marknadsfirande med en hemmamatch på Knektavallen, och en förmarknad på marknadsområdet.

Även om Smalspåret som vanligt kör tåg till marknaden i år, så har tivolit ett eget litet smalspårståg...
Även om Smalspåret som vanligt kör tåg till marknaden i år, så har tivolit ett eget litet smalspårståg...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!