– Vi hade över 20 sökande till utbildningen till gjuterioperatör, säger rektor Aina Kalle vid Hultsfreds Lärcenter. Så vi kommer att ta in 17 personer. Ett visst mått av överinskrivning klarar vi.
Samma sak gäller också för undersköterskeutbildningen som även den börjar nu januari. Även där var det över 220 sökande till de 15 platserna. Och 17 togs in.
Båda de här utbildningarna är lärlingsutbildningar och deltagarna kommer att tillbringa ungefär 70 procent av tiden ute på olika arbetsplatser, där handledare kommer att finnas för att hjälpa dem till rätta.
– Vi utbildar våra egna handledare här, säger Aina Kalle. Företagen är positivt inställda, de ser en möjlighet i det till en framtida rekrytering.
Men samtidigt får deltagarna möjligheten att sätta sig på skolbänken och plugga svenska som andraspråk. Många av dem är utrikes födda och språket är ett av de största hindren många behöver ta sig över för att komma in på arbetsmarknaden. De lär sig både svenska och yrkeskunskaper samtidigt.
Blir inte det väl mastigt för många, att lära dubbelt?
– Nej, säger Aina Kalle, de sökande vet vad som väntar och vi har testat dem och deras språkkunskaper. Så det ska inte behöva bli några problem.
På det hela taget har näringslivet varit delaktiga i planeringen av utbildningarna och hur det hela läggs upp.
– Vi lyssnar på näringslivets behov, säger hon och planerar utbildningarna efter det. Det är branscher som behöver folk. Vi utbildar för att så många som möjligt ska komma i arbete.
I höst kommer dessutom en ny omgång av godshanteringsutbildningen att starta. Eftersom bristen på lastbilschaufförer är skriande och det gör att man startar en omgång till. Och intresset är redan stort, sökandet till den är i full gång, det är många som vill börja köra lastbil.
Yrkesutbildningen för lokalvård har också fått en helt ny inriktning och nu vänder man sig mot hotell- och serviceanläggningar. Även den utbildningen har högt söktryck, om än inte i paritet med de andra båda.
– Det är jätteroligt att så många vill utbilda sig hos oss, säger Aina Kalle.
Det är en hel del praktiskt arbete som måste till innan allt kan rulla igång. Men så här långt har man klart med APL-platser till deltagarna, alltså arbetsplatsförlagt lärande, som det heter. Företagen är med noterna, och handledarutbildningen är i full gång.