2020 – här är höjdpunkterna (som också fanns!)

2020 blev på många sätt ett förlorat år. Coronarestriktionerna lång som en blöt filt över allt och alla. Men i skuggan av alla svarta rubiker hände det ändå en del positiva saker.

Levi Jansson, Oliver Körner, Elin Moosa och Lova Uttman från avdelningen Myggan på Oredans förskola fick äran att vara med och ta första spadtaget för nya förskolan Växthuset.

Levi Jansson, Oliver Körner, Elin Moosa och Lova Uttman från avdelningen Myggan på Oredans förskola fick äran att vara med och ta första spadtaget för nya förskolan Växthuset.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-12-31 13:00

Så därför låter vi den här årskrönikan fokusera på det positiva, det framåtsträvande. För även om coronaviruset dominerat spalterna sedan i mars månad, finns det ändå glada saker att berätta om. Saker som siktar in sig på en framtid bortom pandemin, bortom munskydd och handsprit.

4 januari: 2020 började dock i svartaste moll för den lilla butiken i Silverdalen. Rånarna slog till och försvann med en kassa på nästan 100 000 kronor. Men bara några dagar senare ljusnade det betydligt för Meiqing Lin som driver affären. Ett stort uppbåd Silverdalsbor samlade in pengar för att stötta affären och med en stor manifestation mot våld och brottslighet överlämnade pengarna. "Vi måste visa att bi bryr oss om varandra" sa Caroline Olsson som drog i gång det hela.

29 januari: Saneringen på Vartaområdet är äntligen klar. Notan för jobbet gick på 57,7 miljoner kronor, men så finns det nu massor av bra industrimark i centralt läge. Nu börjar också arbetet med att fylla området med något.

15 februari: Inflyttningsdags i de nya lägenheterna i Målilla. Det första hyreshuset som byggts på orten sedan 1990-talet. Efterfrågan på det här nya boendet var god, om än inte i klass med förhandsspekulationerna.

4 mars: Nu börjar pandemin göra sig gällande så smått. De första restriktionerna införs. Då handlade det om att skolpersonal som besökt utpekade riskområden skulle hålla sig hemma ett tag. Några dagar senaste uppmanade Mauro Barraco i Vena oss att ta coronahotet på allvar. Genom sina släktingar i Italien såg han faran med Covid-19. 

3 april: Det var glada miner när det första symboliska spadtaget togs för det nya äldreboendet i Målilla. Hela 112 miljoner kronor satsar den ekonomiska föreningen Hultsfreds Trygga Hem på en massiv utbyggnad av Hemgården. Här ska bli 50 lägenheter för särskilt boende när det blir klart.

16 april: Då är det klart, Vena kommer att få en butik igen, i många år har venaborna fått klara sig utan. Men nu är det på gång och det är kedjan Lifvs som ska etablera en obemannad butik. I augusti kunde butiken öppna och det var många venabor som tog tillfället i akt att vara med på invigningen och det högtidliga öppnandet.

18 april: Kommunen vill stötta handeln, som har det tungt i coronatider. Kommunalrådet Lars Rosander tar på sig tomtemössan och delar ut rekordtidiga julgåvor till personalen. 1 700 personer får 300 kronor var att handla för i butikerna i kommunen.

27 april: Livemusik sprider glädje i bostadsområdet. Kenneth Rosén, Bert Olausson, Filip Olvenius gjorde miniturnéer till bostadsområden i hela kommunen och spelade på allehanda gräsmattor till publikens förnöjelse, där de satt på sina balkonger och lyssnade. Evenemangsgruppen inom Kultur- och fritid hade ordnat det hela.

9 maj: Äntligen klart, de båda nya lekparkerna i Virserum och Hultsfred öppnades för lek och stoj. Musiklek i Hultsfred och trätema i Virserum.

9 juni: Hotell Palace i Hultsfred blev en stor snackis. Varför hade man målat hotellet svart? Röster hördes för och emot, men när markiser och fasadbelysning kom på plats tystnade kritiken. Satsningen belönades sedan dessutom med kommunens miljö- och byggnadspris.

18 juni. Sommar och semester närmar sig. Kommunen lanserar projektet Hemester, där kommuninvånarna mot uppvisade av invånarkort fick rabatt på inträdet hos turistaktörerna i kommunen. Det visade sig bli en fullträff, och ett bra stöd för turistföretagen.

1 augusti: Hultsfredsbygdens Ridklubb får en nystart. Nya hästar flyttar in i det renoverade stallet och klubben drar igång verksamheten i full galopp igen, efter drygt års uppehåll medan stallet renoverades.

10 augusti: Vi tog en exklusiv smygtitt på det nya biblioteket i Hultsfred, med utvecklingschefen Lars Gjörloff som vägvisare. Biblioteket numera är inte bara böcker, det är ett tekniskt underverk på sitt sätt, där till och med bokhyllorna är datoriserade. Ett par dagar innan fick vi också möjlighet att titta in i Svenskt Rockarkivs nya lokaler där det svenska musikaliska kulturarvet är sorterat på 1 000 hyllmeter.

1 oktober: Nu togs första spadtaget till den nya förskolan i Hultsfred, Växthuset. Det var barn från de nuvarande förskolorna som fick uppdraget och de gick in för det med liv och lust. Det var en långdragen resa fram till nu. Inte minst som den första upphandlingen överklagades, vilket fick effekten att bygget blev sju miljoner billigare i den andra upphandlingen.

30 oktober: Plannja meddelar att man vill investera 80 miljoner kronor i Järnforsen. Ett nytt måleri är redan på plats och sedan ska det byggas nya produktionslinjer för att stärka konkurrenskraft och tillväxt.

14 november: Avslöjar tidningen att företaget Alight vill investera en halv miljard i en gigantisk solcellsanläggning vid Hultsfreds flygplats. 110 hektar mark behövs för att få plats. "Den blir sju gånger större än dagens största" sa Wilhelm Löwenhielm, vd på företaget.

18 december: Tomten knackar på fönstren hos äldreboenden, eller slår i glasen som det heter på tomtespråk. Evenemangsgruppen på kultur- och fritid kämpar på för att sätta guldkant på tillvaron för de äldre.

28 december: Boken om Målilla By blev en säljsuccé. Första upplagan gick åt som smör i solsken. På 900 sidor beskriver Linus Karlsson vad som hänt och skett genom åren. Och han har material till ännu fler böcker i framtiden.

Det var många som var med för att visa sitt stöd för den råndrabbade butiken i Silverdalen. När det verkligen gäller står ortsborna enade.
Det var många som var med för att visa sitt stöd för den råndrabbade butiken i Silverdalen. När det verkligen gäller står ortsborna enade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!