22-åring frias från stöld och förfalskat körkort

En 22-årig man, hemmahörande i Hultsfred, har i tingsrätten frikänts från att ha använt sig av ett falskt körkort. Rätten friar också mannen från ett fall av stöld på gymnasiet.

Foto: TT

Hultsfred2016-09-29 09:41

Den 22-årige mannen stod åtalad för flera brott: ett fall av stöld där han påstods ha stulit verktyg, en telefon och diverse sladdar från gymnasiet i Hultsfred för ett drygt år sedan; och två fall av olovlig körning och brukande av falsk urkund.

De senare brotten kan förklaras som att mannen misstänktes ha kört bil och stoppats – vid två tillfällen under år 2015 – med ett förfalskat körkort från Libyen.

Nu har dock tingsrätten friat mannen på samtliga punkter.

Den springande punkten ligger i att mannen fått beviljat uppehållstillstånd i Sverige den 30 oktober 2015 ”vilket innebär att X X fram till och med den 30 oktober 2016 har rätt att köra med sitt libyska körkort.” Mannen behövde alltså inte ett svenskt körkort, utan fick köra på sitt libyska, vid de påstådda brottstillfällena.

Rätten har inte heller kunnat styrka att det libyska körkortet är förfalskat, även om det ser ut att vara av ”mycket låg kvalité”.

Vad det gäller åtalspunkten om stöld så gör rätten bedömningen att 22-åringen inte kan bindas som gärningsman till brottet, trots att han påträffades – tillsammans med två andra män som inte längre finns kvar i Sverige – inne på en av gymnasiets toaletter, tillsammans med stöldgods och en kofot.

Rätten var dock oenig i det friande beslutet. Två av nämndemännen menade på att mannen borde dömas till dagsböter och villkorlig dom för att ha kört bil utan körkort, och för att ha uppvisat ett falskt körkort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om