25 omvälvande år vid Säpo

Under sina tjugofem år vid Säpo:s kontraspionage upplevde Bengt Nylander en omvälvande tid, som inledningsvis präglades av sviterna av avslöjandet av spionen Stig Bergling.
I hans purfärska bok skildras kontraspionagets interiörer för första gången och vid en välbesökt föreläsning på Virserums bibliotek fick gamla barndomskompisar, klasskamrater och andra intresserade en liten inblick i säkerhetspolisen.

Vid en föreläsning på Virserums bibliotek delade Bengt Nylander med sig av sina 25 år vid Säpo:s kontraspionage. Det blev en spännande kväll, där många historiska händelser lyftes till ytan. Foto: Privat

Vid en föreläsning på Virserums bibliotek delade Bengt Nylander med sig av sina 25 år vid Säpo:s kontraspionage. Det blev en spännande kväll, där många historiska händelser lyftes till ytan. Foto: Privat

Foto:

Hultsfred2016-10-13 16:00

Bengt Nylander är född och uppvuxen i Virserum, men lämnade orten för att flytta till Stockholm och Södertälje 1969.

– Numera reser jag runt i landet och föreläser om mina 25 år vid Säpo, men det var en speciell känsla och lite nervöst att vara på ”hemmaplan” och stå inför gamla lekkompisar, tidigare klasskamrater, släktingar och andra från orten. Jag måste säga att det blev en fantastisk kväll, med flera fina och bra diskussioner. Inte minst om ubåtarna 1981.

Bengt Nylander jobbade inledningsvis som vanlig polis, innan han 1981 började jobba inom säkerhetspolisen.

Där blev han kvar till 2005, de sista sju åren som chef för kontraspionaget. 25 omvälvande år, där kartan bokstavligen ritades om.

– Jag jobbade mest med rysk underrättelsetjänst, KGB och GRU och förvånades över att den fortsatte på exakt samma sätt efter sitt fall som under kommuniståren. Visst, den hade en liten dipp, men kom igång på samma sätt.

Gett ut en bok

Det är utifrån en rad historiska händelser som Bengt Nylander beskriver Säpo, ur ett inifrånperspektiv i sin nya bok ”Det som inte har berättats: 25 år vid SÄPO:s kontraspionage” som utkom i september.

Boken som grund

Och med boken som grund, skulle man kunna säga, delade Bengt Nylander med sig av händelser till ett 50-tal nyfikna åhörare, som samlats på Virserums bibliotek.

Det kom att handla om kalla krigets sista decennium, om hur det svenska kontraspionaget ändrade strategi, murens fall och omprövningens tid, utredningen av Stasis upplösta agentnät och gripandet av Ericssonspionen, som dömdes till åtta års fängelse.

– Media lyfte ofta fram att Säpo aldrig grep några spioner, men min uppfattning är snarare att vi var väldigt duktiga på brottsförebyggande, avslutar Bengt Nylander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om