282 000 kronor till läxhjälp

Hultsfreds kommun har beviljats 282 000 kronor från staten, att använda till läxhjälp åt 268 elever.
Pengar som ska underlätta för främst högstadieelever att nå sina mål, men också hjälpa dem att nå ännu längre.

Hultsfreds kommun har beviljats 282 000 kronor till läxhjälp, som kommer 268 elever till godo. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hultsfreds kommun har beviljats 282 000 kronor till läxhjälp, som kommer 268 elever till godo. Foto: Pontus Lundahl/TT

Foto:

Hultsfred2016-05-31 16:30

– Studiestödet är oerhört viktigt för våra elever, säger biträdande barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Alla har inte föräldrar hemma, som kan hjälpa sina barn med skolarbetet. Då vill skolan kompensera högstadieeleverna och de i årskurs sex med mer tid, så de når målen. Det är ju skolans uppdrag.

269 miljoner

Det finns ett stort intresse att erbjuda elever hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför skoltid. Inte bara i Hultsfred, utan ytterligare 2 210 skolor har beviljats sammanlagt nästan 269 miljoner och 37 ideella föreningar får dela på nästan tolv miljoner.

I år var intresset att söka statsbidrag tio gånger större än förra året. Samtidigt som storleken på bidraget är större.

– Vi fick det vi ansökt om, säger Martin Snickars. Summan är baserad utifrån antalet lärartimmar och hur många elever vi uppskattar behöver hjälp. Runt 200 000 kronor är öronmärkta för Albäcksskolan.

Hade verksamheten varit hotad om inte kommunen fått de här pengarna?

– Nej, vi hade löst det ändå på Albäcksskolan, men det hade varit svårare i årskurs sex, säger Martin Snickars. Men med de här pengarna har vi möjlighet att nå fler, vi behöver inte begränsa antalet elever som kan ta del av studiestödet. Så vi är jätteglada för de här pengarna.

Hultsfreds kommun har erbjudit läxhjälp under många, många år. Främst på Albäcksskolan.

– Främst handlar det om elever som behöver hjälp med att nå målen, säger rektor Karolina Karlsson. Så vid två tillfällen, två timmar per gång kan eleverna få hjälp i tio olika grupper av skolans lärare. Det gäller alla ämnen, men främst svenska, matte och engelska.

Andra vill ge studierna ytterligare lite mer tid för att höja sitt betyg eller behöver hjälp att komma ifatt efter sjukdom eller annan ledighet. 

I lugnare studiemiljö

En del tycker det är skönt att jobba i fatt i skolan och slippa ta med läxor hem och framför allt uppskattas att kunna sitta ner med sin lärare i lugnare studiemiljö och arbeta i mindre grupper.

– Studiestödet är med andra ord till för alla elever som av olika anledningar behöver och vill ha lite extra hjälp, säger Karolina Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om