38 procent saknar fast läkarkontakt

Relationsbygge är det viktigaste när Hälsocentralerna ska bygga förtroende hos medborgarna.
Det anser centerpartisten och landstingspolitikern Christer Jonsson (C) som ser bristen på fasta läkarkontakter som något djupt alarmerande.

38 procent i Hultsfreds kommun saknar möjlighet till fast läkarkontakt, säger centerpartisten och landstingspolitikern Christer Jonsson.

38 procent i Hultsfreds kommun saknar möjlighet till fast läkarkontakt, säger centerpartisten och landstingspolitikern Christer Jonsson.

Foto:

Hultsfred2018-05-04 00:00

- Brist på fasta läkarkontakter och brist på tillgänglighet är de största problemen, säger han.

En undersökning som partiet låtit göra visar att ungefär 38 procent av invånarna i Hultsfreds kommun inte har möjlighet till fast läkare, utan får rabbla sin sjukdomshistoria varje gång för nya läkare.

- Vi gjorde en liknande mätning förra året också, säger Christer Jonsson och resultatet låg på samma nivå då också.

- Bristen på läkare skapar också brist på läkartider, säger Christer Jonsson, vilket det skrivits en del om i tidningarna under våren.

Han, och Centerpartiet presenterar nu fem förslag som de hoppas ska göra skillnad för framtiden.

- Vi vill först och främst minska antalet listade patienter, från 1650 till 1250 per läkare, säger Christer Jonsson. Vi går gång på gång höra att det är svårt att hålla ihop vården för så många som 1650.

Ett inskat antal patienter skulle också göra det mer attraktivt för doktoerna att jobba i primärvården, tror han.

Han vill också att landstinget ska göra det lättare för läkare att starta egna privata kliniker och att patienterna ska kunna lista sig hos en speciell läkare, för att på sätt bygga upp en relation.

Han vill också att landstinget ska uppmuntra sina hälsocentraler att starta filialer på landsbygden.

- Där är Hultsfred ett lysande undantag, säger Christer Jonsson, som har filialer både Mörlunda och Virserum. Det är annars något väldigt ovanligt i länet.

Så vill han förstås också återinföra Kömiljarden, att landstinget kan få statsbidrag som morot för att hålla köerna korta.

För korta köer är viktiga, att människor kan få en läkartid när de behöver, anser Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om