44 är obehöriga

Hultsfreds kommun har 18,9 procent obehöriga lärare. Svårast är det att hitta behöriga lärare på språksidan. Det slår hårdast mot gymnasiet, men det är ändå de båda högstadieskolorna som har flest obehöriga lärare procentuellt, nämligen 23,7 procent.

Gullvi-Ann Johansson har jobbat som lärare i 35 år. När hon hade tjänstgjort en termin bestämde hon sig för att läsa till lärare.

Gullvi-Ann Johansson har jobbat som lärare i 35 år. När hon hade tjänstgjort en termin bestämde hon sig för att läsa till lärare.

Foto:

Hultsfred2003-09-09 06:26

Siffrorna är med andra ord något bättre, då kommunen hade 51 obehöriga lärare förra året.
- Men det är klart, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Gunilla Abrahamsson, att 44 personer saknar behörighet är ganska mycket det också.
Störst svårighet är det för kommunen att hitta behöriga lärare på språksidan. Det slår hårdast mot gymnasiet, men det är ändå de båda högstadieskolorna, Centralskolan och Albäcksskolan som har flest obehöriga lärare, nämligen 23,7 procent. Där efter följer gymnasiet med 22 procent av personalen.
- Men det positiva är att hälften av dem håller på att läsa upp sin gymnasielärarkompetens på distans, säger personalsekreterare Camilla Holmroth som sammanställt materialet och nyligen presenterat det för BUN.
Och det lovar naturligtvis gott inför framtiden. För självklart har arbetsgivaren förhoppning om att personerna ska stanna kvar i kommunen när studierna avslutats.

Höjt lönerna
Även Gunilla Abrahamsson ser förstås positivt på att så många håller på att läsa sig till behörighet.
- Det behövs med de problem och bekymmer vi har på våra skolor, och det gäller inte bara den pedagogiska biten, utan det är också en fördel med tanke på de sociala problem som tyvärr finns i skolan.
Hultsfreds kommun har sammanlagt 207,62 årsarbetare på elva olika skolor. Av dem är alltså 18.9 procent obehöriga. 10,9 procent jobbar på låg- och mellanstadiet.
- För ett par år sedan höjde vi ingångslönen, för att kunna konkurrera med i främsta hand de närliggande orterna. Det har förmodligen gjort att siffrorna blivit något bättre senaste tiden, säger Gunilla Abrahamsson. Vi har också jobbat med lärarkandidater och praktikanter. Det är viktigt i syfte att knyta kontakter. Förhoppningsvis upplever de under sin tid här att vi har många bra skolor att jobba på och att Hultsfred är en bra kommun att bo i.
En annan idé som Gunilla Abrahamsson tror på i framtiden är så kallad validering, det vill säga att man tillgodogör sig kunskaper man fått genom att arbeta.
- Det blir allt vanligare i våra städer, exempelvis Göteborg och den idén tror jag på framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om