Rekordmånga vill förskjuta sin semester: "Glädjande"

Rekordmånga kommunanställda i Hultsfred vill förskjuta sin semester. Nu föreslås 70 personer få vänta med ledigheten – mot en ersättning på upp till 33 000 kronor.

Intresset för förskjuten semester har aldrig varit så stort som i år. Över 90 kommunanställda har ansökt om att få ta ledigt utanför semesterperioden.

Intresset för förskjuten semester har aldrig varit så stort som i år. Över 90 kommunanställda har ansökt om att få ta ledigt utanför semesterperioden.

Foto: Lionel Cironneau

Hultsfred2023-03-09 05:00

I december beslutade socialnämnden att höja ersättningen till anställda inom vård och omsorg som tar semester utanför semesterperioden. Många har nappat på erbjudandet.

– Drygt ett 90-tal har sökt. Vi har i dag 50 platser att fördela, säger Joachim Åberg, verksamhetschef för hemtjänsten och omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

undefined
"Självklart kan det vara ett incitament att man får en ordentlig slant för att flytta sin semester, men jag tror inte att höjningen påverkar så mycket", säger Joachim Åberg om det stora intresset.

Enligt socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) har intresset aldrig varit större.

– Jag är väldigt tacksam för att personalen ser möjlighet till förskjuten semester, säger han.

Socialförvaltningen vill nu öka antalet anställda som får möjlighet att flytta fram ledigheten. Något som socialnämndens arbetsutskott ställer sig positivt till.

– Under ett antal år har det varit 50 som har fått förskjuten semester mot ersättning. Men nu föreslår vi att gå upp till 70. Det säkrar kvaliteten ytterligare, och det har koppling till att det är svårt att få tag i vikarier i år, säger Per-Inge Pettersson.

Beslut i frågan ska tas på ett kommande nämndssammanträde. Hur stor kostnaden blir återstår att se.

– Det varierar beroende på om man förskjuter hela sommarperioden, eller om det är en reducerad period.

undefined
Intresset för förskjuten semester har aldrig varit så stort som i år. Över 90 kommunanställda har ansökt om att få ta ledigt utanför semesterperioden.

Varken Åberg eller Pettersson tror att den höjda ersättningen ligger bakom det stora intresset.

– Jag kan bara konstatera att det är väldigt glädjande. Tänk om det hade varit tvärtom, att det inte hade funnits intresse, då hade vi haft det besvärligt att få till scheman och tillräckligt mycket folk, säger Pettersson.

Han menar att det har blivit mer populärt att ta semester på hösten.

– Hösten är fin både i Sverige och utomlands.

Vilka personer som får förskjuta sin semester avgörs av socialförvaltningens chefer.

– De ser på vilket område det gör största nytta utifrån omsorgskvaliteten och att man har bemanning.

Ser du några risker med att 70 personer förskjuter sin semester?

– Nej, vi har analyserat det. När vi började med förskjuten semester var vi lite tveksamma, säger Pettersson som pekar på vikten av frivillighet.

– Vi beordrar ingen att förskjuta sin semester.

undefined
"Jag är väldigt stolt över att vi har personal som vill bidra till en god omsorg", säger Per-Inge Pettersson (C), ordförande i socialnämnden.

Han uppger att kommunen inte har sett några negativa effekter.

– Vi har näst lägst sjukfrånvaro i omsorgen när vi jämför oss med andra kommuner i länet.

Under hösten har Joachim Åberg träffat personal från alla fyra hemtjänstområden i kommunen.

– Det pågår en väldig diskussion i hela riket kring bemanning och svårighet att få tag i kompetens, säger Åberg som upplever att det finns en oro även i Hultsfreds kommun, och att man behöver fortsätta diskussionen om hur resurserna ska användas på bästa sätt.

Hur svårt är det att rekrytera personal till hemtjänsten?

– Det är inte omöjligt, däremot är det inte helt lätt att rekrytera utbildade undersköterskor. Men jag upplever att Hultsfred har ett gott rykte som arbetsgivare.

undefined
"Hade man varit en mer attraktiv arbetsplats kanske man hade fått in fler vikarier", säger Alexandra Svensson, ordförande för Kommunal Hultsfred-Högsby.

Alexandra Svensson är ordförande för Kommunals lokala sektion Hultsfred-Högsby.

– Hade man varit en mer attraktiv arbetsplats kanske man hade fått in fler vikarier, säger hon om bemanningssituationen inför sommaren.

Några åtgärder som facket vill se är fria arbetsskor, färre helgpass och att delade turer slopas.

När det gäller förskjuten semester hade Kommunal velat se en ännu bättre kompensation till de anställda.

– Kommunal hade förslag på att det skulle vara mindre veckor men mer pengar. Sedan har folk sökt ändå, och det är jättebra, för det behövs. Man klarar nog inte sommaren annars.

Förskjuten semester

Sedan 2018 har vård- och omsorgsanställda i Hultsfreds kommun möjlighet att få ersättning om de förskjuter sin semester.

Inför årets semester har ersättningen höjts med 3 000 kronor. Ersättningsbeloppet bestäms utifrån hur många veckor man jobbar under semesterperioden.

Den högsta ersättningen är 33 000 kronor. Då krävs att man jobbar 13 hela sammanhängande veckor.

Tolv veckors sammanhängande arbete ger 27 000 kronor i ersättning, elva veckor ger 21 000 kronor och tio veckor ger 15 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!