Hultsfreds kommun tänkte helt nytt i år. Med förra sommarens kris i färskt minne gjorde man ett försök att bota vikariebristen genom att erbjuda kommunens 440 tillsvidareanställda undersköterskor och vårdbiträden en extra månadslön – om de inte plockar ut sin semester under juni, juli eller augusti.
– Det var helt nytt för oss, en ren chansning som vi inte hade en aning om hur det skulle tas emot, berättar Marie Pihl.
Gensvaret blev fantastiskt. När alla ansökningar sammanställts visar det sig att 75 anställda är intresserade av att hjälpa till.
– Det hade vi aldrig trott, att det skulle vara så många som ville jobba semesterperioden. Nu hoppas vi få ihop det, även om vi behöver ytterligare några fler timvikarier än vad vi har i dag.
Större kontinuitet
Sandra Frejd, Anna-Karin Avemarker, Mattias Starlead och de övriga enhetscheferna är överraskade. Och glada förstås. Nu är förutsättningarna helt annorlunda inför årets semester.
– På det här sättet får vi en större stabilitet och kontinuitet, säger Anna-Karin Avemarker. Genom att vi bevarar mer kompetens i verksamheten får både våra brukare och deras anhöriga dessutom en ökad trygghet och lugn, för semesterperioden brukar kunna vara ganska orolig annars med många nya ansikten.
– Och med ett stort behov av vikarier, finns det ingen chans för oss att kunna kräva att alla ska vara utbildade undersköterskor, tillägger Sandra Elmér. Så, kompetensen blir klart bättre som sagt.
Med andra ord– vinsterna är många, i alla led.
– Med mer ordinarie personal på plats blir det också en större trygghet för vikarierna, och förhoppningsvis bidrar det till att fler vill utbilda sig till undersköterska och börja jobba inom vården, säger Susan Andersen.
– Så förhoppningsvis ska det ge ytterligare ringar på vattnet, tillägger Marie Pihl, samtidigt som hon understryker att försöket förstås kommer följas upp noggrant till hösten. Inte minst så vi ser att det blivit bra också för de anställda som jobbar under sommaren.
De som inte tar ut sin ledighet under semesterperioden, har ni koll på när de vill vara lediga istället?
– Det är ganska spritt, säger Marie Pihl. Många tar den redan nu i maj, andra september-oktober eller på höstlovet. Medan somliga väljer att förlänga julledigheten. Vissa tar all ledighet i ett svep, andra delar upp den.
De 75 som tackat ja till erbjudandet kan se fram emot ett tjockare lönekuvert i september.
Ersättningsnivåerna varierar beroende på antalet veckor. Exempelvis får en person som jobbar heltid alla 13 veckorna 30 000 välförtjänta kronor, medan den som väljer att arbeta tio sammanhängande veckor får 12 000 kronor extra.