Bilarna står i en lång rad på grusvägen i Fallhult och solen får det att glänsa i plåten. Barn springer mot ladan och föräldrarna hamnar på efterkälken. Tackorna och lammen står samlade i en inhägnad mellan ladan och hagen intill, det bräcks oavbrutet. I oktober blev det dags för fåren att flytta in under tak och igår var det dags för en återförening med naturen.
- Total är det 81 lamm som fötts i april men vi tror att det kommer bli drygt 110 stycken, berättar Sara Schörling på Fallhults Ekogård.
- De yngsta föddes för bara ett par dagar sedan så de får stanna kvar inne ett tag tillsammans med de 18 tackor som inte lammat än.
Intensiv period
April har varit en intensiv period på gården då allt ska förberedas.
- April och maj är nog de mest hektiska månaderna på hela året. Det är lamning, vi måste ut och så, gödsla, kolla alla staket med mera. Egentligen är det lite dumt att ha ett evenemang just då men det är nu som lammen och tackorna ska ut. Det känns lite som att man nått en milstolpe när det är lammsläpp.
När grindarna öppnas är tar några av tackorna ett par galopperande steg men de flesta nöjer sig med en snabb marsch. Lammen kommer bakom, bräcker och verkar osäkra på om de verkligen vill röra sig framåt.
Inte som kosläpp
-Det är inte som med kor att de skuttar ut. Tackorna vill mest ut och äta gräs och lammen brukar vara så chokade att de först inne hoppar omkring. Det brukar hända efter cirka en halvtimme när de vant sig.
Att ha lammsläpp öppet för allmänheten är något som har blivit till en tradition på gården och det är många familjer som letat sig dit för att titta.
- Det är fjärde eller femte året vi har detta. Det är inte lika vanligt som att ha kosläpp, här är det massa små lamm som det är roligt att titta på. Man märker att det börjat sprida sig ryktesvägen. Det är roligt att det kommit på mycket folk för att titta.