Med förra sommarens kris i färskt minne botade Hultsfreds kommun vikariebristen genom att erbjuda 440 tillsvidareanställda undersköterskor och vårdbiträden en extra månadslön om de inte tog semester under juni, juli och augusti.
Gensvaret blev bättre än vad någon vågat hoppas på.
– Sammanlagt var det 79 anställda som tackade ja till erbjudandet, säger Marie Pihl. Vi är innerligt tacksamma för att de ville hjälpa till.
Det är fortfarande semestertiden, så utvärderingen får vänta än några veckor. Men utifrån vad Marie Pihl hört så här långt är i stort sett alla nöjda.
– Det som sägs rent allmänt, bland anställda och chefer, är att det varit en ovanligt lugn sommar på personalsidan och även betydligt lugnare för våra boende. Det tror jag beror på att många ordinarie varit i tjänst. Jag har bara hört en enda som inte mått bra av att jobba i sommar, hon hade kanske inte föreställt sig att det skulle kännas riktigt så tungt. Men hon kanske får en annan bild senare, när hon tagit ut sin semester.
Fem på Hemgården
På Hemgården i Målilla var det fem anställda som sa ja till möjligheten att jobba i sommar. Eva Lönn och Nenita Berglund är två av dem. De är nöjda med uppslutningen från kollegorna och sitt beslut.
– Tycker att vi blev ganska många ändå, fler än jag trodde, säger Eva Lönn, som bara hört positiva kommentarer. För mig som inte har några små barn spelar det inte så stor roll när jag tar semester. Jag tycker det varit riktigt roligt att jobba i sommar. Vi är ute mer då, så det blir på ett annat sätt. Så jag hoppas att möjligheten återkommer även nästa år, i och med att det är helt upp till var och en hur man vill göra.
Dessutom får de nu en månadslön som tack, för att de hjälpt till att lindra vikariekrisen.
– Jag åker ändå ingenstans på sommaren, så då kan jag lika gärna jobba, säger Nenita, som tog ett par veckor ledigt i maj. Resten tar jag nu i september. Då ska jag passa på att ta körkort, så de extra pengarna kommer väl till pass.
Lyssna med alla
För att kunna göra en bra utvärdering kommer man att lyssna runt med alla, för att få en klar bild av hur det fungerat och upplevts. Och det är också viktigt att få en uppfattning om hur det fungerar fortsättningsvis, så alla får sin semester.
– Ja, det är viktigt att det fungerar även i höst och vinter med semestrarna. Så jag känner att vi måste utvärdera hela året innan jag kan säga om det blir en fortsättning även nästa år, säger Marie Pihl och fortsätter:
– De anställda som jobbat i sommar måste ju orka även fortsättningsvis, de måste få ut sin semester som önskat och även övriga ska ju kunna få ledigt. En annan fråga är vad det kostat och vad det hade kostat, om vi inte gjort så här, så det kommer vi räkna på genom att jämföra olika år. Men min känsla är att vi inte hade fått ihop schemat om inte de anställda nappat på möjligheten.