1918 lämnade kungliga Kalmar regemente Hultsfreds slätt som övningsplats. Detta var en stor förlust för orten och det skrevs ett ”nådigt brev” till kungen med önskan att Hultsfred skulle få bli en egen kommun samt kyrklig församling med egen kyrka.
En långdragen process startades och inte fören den 28 oktober 1926 fattades det formella beslutet om att en kyrka skulle upprättas. Elis Kjellin utsågs som arkitekt för bygget. Hela byggnaden, inklusive inredning, var beräknad att kosta cirka 175000 kronor.
Högtidlig invigning
I november 1934 togs de första spadtagen och ett par år senare stod kyrkobygget äntligen färdigt. Den nya kyrkan invigdes med pompa och ståt på Kristi Himmelsfärdsdag den 21 maj 1936. Då var kyrkan, som rymmer knappa femhundra personer fylld till bristningsgränsen och det var hundratals som fick stå utanför och via högtalare följa ceremonin. Inte mindre än tretton präster ledde invigningen.
Med pompa och ståt
I söndags, 80 år efter invigningen, firades jubileumsdagen även den med pompa och ståt. Hultsfreds kyrkokör och stråkensemblen, under ledning av Ann-Marie Albrechtsson, bjöd besökarna på en fantastisk musikupplevelse. Medverkande präster var Karin Björk, som är länken mellan pastoratet och stiftet, och Per-Inge Planefors. Pastor var Camilla Axelsson.
Under mässan tittade man både bakåt och framåt i tiden och framtiden för kyrkan ser ljus ut. Det menar Planefors som pratade om vikten av att värna om kyrkan efter mottot:
– Vi jobbar på som om vi alltid har funnits och alltid kommer att finnas.
Hedersbesök
På plats för att fira jubileumsdagen var ingen mindre än stiftets biskop, Martin Modéus. Han predikade om Hultsfreds kyrka som en himmelfärdskyrka och underströk hur glad han var över att delta under firandet.
– Jag tycker det är jätteviktigt att hela tiden vara i kontakt med människorna runt om i stiftet. Eftersom att jag har en ledarroll är det viktigt att komma ut och se hur det fungerar i verkligheten, säger Modéus.
Efter högmässan fortsatte festligheterna i församlingshemmet där det dukades upp till lunch. Alla som ville var välkomna att delta.