830 portioner – på 75 minuter

Matsalen på gymnasiet är underdimensionerad för dagens elevantal.
Här om dagen slogs rekord när 830 elever åt på en timme och en kvart. I en matsal med 220 platser.

Långa köer till maten och ont om sittplatser gör att det är stimmigt i matsalen. Rekordet slogs här om dagen när 830 elever åt på en timme och en kvart i en matsal med 220 platser. Foto: Charlotte Madestam

Långa köer till maten och ont om sittplatser gör att det är stimmigt i matsalen. Rekordet slogs här om dagen när 830 elever åt på en timme och en kvart i en matsal med 220 platser. Foto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2016-10-04 07:00

Nu höjer både elever och föräldrar sina röster i ett försök att skapa matro i matsalen som nyttjas av 533 på gymnasiet och 404 på Albäcksskolan.

– Sedan äter inte alla elever alla dagar, utan en del är sjuka, andra väljer andra alternativ och ibland har vi elever ute på praktik, säger kokerskan Monica Karlsson. Men snittet ligger ändå runt 750 portioner per dag, som serveras mellan 10.45 och 13.00.

Nytt rekord

Hon och kollegorna håller med eleverna. Nyligen slog man nytt rekord. Den dagen det var kycklingtortilla åt 920 elever i matsalen.

– Av dem åt 830 elever på en timme och en kvart i en matsal med 220 platser. Den matematiken går inte ihop, säger Monica Karlsson. Då blir det väldigt stressigt för eleverna– och oss.

Något måste göras

Föräldrar, som kontaktat tidningen, vittnar om att deras barn får ont i magen av stressen, det händer dessutom att maten tar slut, att de får vänta på sittplatser och följden blir att de kommer för sent till lektionerna.

– Som i sin tur också framkallar en stresskänsla och magont, säger en mamma. Något måste göras– nu! ”Kommungubbarna” skulle inte acceptera att ha det så här, det är jag säker på.

Värre än någonsin

Eleverna Victoria Humör, Maria Johansson och Viktoria Marynenko vittnar om att det var trångt redan förra året och att det blivit ännu värre till den här terminen.

– Det är väldigt stressigt att äta, halva lunchen har gått när man väl fått sin mat och en sittplats, säger Victoria Humör.

– Det borde vara bättre uppdelat med längre paus, så matsalen töms på lite nior, innan alla gymnasieelever fyller på igen. Och så borde alla börja passa tiderna bättre, önskar de.

Schemateknisk grej

Enligt rektor Anna Källåker är det en schemateknisk grej och tiderna har nyligen justerats något. Men samtidigt kan man inte låta eleverna äta hur tidigt eller sent som helst.

– Vi behöver bli ännu tydligare mot eleverna att de måste hålla sina lunchtider, säger Anna. Om alla äter när de ska är det inga problem. Men matsalen är maximalt utnyttjad som det är i dag med så många elever, då funkar det inte om eleverna inte följer de tider som finns.

Satt under lupp

Problematiken är satt under lupp, kan man säga. Diskussioner har inletts, för att kartlägga vad kärnan till problemet är och vad som kan förändras.

Det har dessutom framkommit att elever ibland äter flera gånger på en dag och att icke behöriga äter i matsalen.

– I dag har vi ingen vakt som prickar av eleverna, säger Anna Källåker. Det får diskuteras och kanske är det dit vi kommer, men det är ju inte löst inom det snaraste, utan får stå med bland de långsiktiga lösningarna.

– Matsalen kommer också finnas med på ett annat sätt vid vårens schemaläggning, tillägger hon. Det är lika viktigt att titta på hur många som är i matsalen, som på samma sätt som vi tänker med exempelvis Hagadal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om