Rockarkivet hänger på superheta trenden

Första albumet på över 40 år är nu bara någon vecka bort. Stefan Ölvebring på Svenskt Rockarkiv i Hultsfred ser fram mot att få skivan i sin hand.

Abba är hetare än någonsin just nu. I väntan på den nya plattan som kommer i nästa vecka har Svenskt Rockarkiv, med Stefan Ölvebring, satt ihop en utställning om den svenska supergruppen.

Abba är hetare än någonsin just nu. I väntan på den nya plattan som kommer i nästa vecka har Svenskt Rockarkiv, med Stefan Ölvebring, satt ihop en utställning om den svenska supergruppen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-10-31 12:00

Så pass, till och med, att han gått igenom gömmorna och skapat en riktig Abbautställning i nya biblioteket. Här finns allt från kläder, gamla bilder till guldskivor.

– Abba var också väldigt tidigt ute med att göra musikvideos, och här kan man både se och lyssna på dem, berättar Stefan Ölvebring.

På utställningen finns också samtliga Abbas skivor, till med gamla Ring-Ring som kom till innan Abba blev Abba. 

– Det var 1973, säger Ölvebring.

– Då kallade de sig Björn, Benny, Agneta och Annifrid. Abba blev de inte förrän 1974 med albumet Waterloo, som vann melodifestivalen och eurovision.

undefined
Skivor, affischer, tidningsartiklar. Här finns det mesta som har med Abba att göra.

– Det blev också det stora genombrottet och sedan dess har de sålt över 400 miljoner skivor över hela världen. I Sverige finns ingen artist som ens är i närheten av det, fortsätter han. De är solklart blad de tio största i världen.

Det fanns också en tid före Abba, alla fyra hade redan fart på sina karriärer när de slog sig samman. Annifrid Lyngstad fick sitt stora genombrott i Hylands Hörna, 1967.

undefined
Det mesta som Abba tog sig för resulterade i guld. Och på utställningen finns förstås också en guldskiva. En av många som gruppen fick under karriären.

– Det var kvällen när Sverige gick över till högertrafik, säger Ölvebring, som läst på om medlemmarna. Benny Andersson var medlem i Hepstars, en av de riktigt stora grupperna på 1960-talet. Björn Ulvaeus var med i en annan av de stora, Hootenany Singers. Och Agneta Fältskog slog igenom som sångerska redan vid 16 års ålder. Så det var en riktig supergrupp som bildades.

Så i väntan på den nya skivan, finns utställningen att se i bibliotekets utställningshall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!