Afghaner, kurder och iranier mitt uppe i sitt nyårsfirande

Afghaner, kurder och iranier är mitt uppe i sitt nyårsfirande, Nowruz.
De har tagit steget in i år 2577 och välkomnat våren och solen.

Högtiden Nowruz består av mycket musik och dans. Modersmålsläraren Marjane Parsa i mitten visade upp ett smakprov tillsamans med en kollega och några elever.

Högtiden Nowruz består av mycket musik och dans. Modersmålsläraren Marjane Parsa i mitten visade upp ett smakprov tillsamans med en kollega och några elever.

Foto: Lotta Madestam

Hultsfred2018-03-24 08:00

- Det är en jätteviktig högtid för oss. Gemensamt, oavsett religion och etnisk tillhörighet, firar vi vårens ankomst och naturens pånyttfödelse, säger Marjane Parsa, som är modersmålslärare på Albäcksskolan.

Delade med sig

Sedan mitten av 1980-talet firas Nowruz i ökad omfattning även här i Sverige, så Marjane Parsa och ett 15-tal elever önskade få dela med sig av sin tradition. De bjöd in kollegor och lärare på skolan till att vara med i firandet.

Det blev en riktigt festlig eftermiddag med mycket dans, musik och gott att äta. Allt förstås signerat deras hemländer.

- Det känns jätteroligt att trevligt att få visa dem vår tradition och berätta lite mer om vad som kännetecknar den här högtiden, säger Mona Zavei.

Firats flera tusen år

Högtiden Nowruz, som betyder ny dag, inleds samma dag som vårdagjämningen, och pågår i hela 13 dagar, så man är mitt uppe i firandet.

Ingen kan med säkerhet säga när man började fira vårdagjämningen som nyår, men det finns historiska dokument från det gamla perserriket som bekräftar att Nowruz firats i flera tusen år. Allt symboliserar hoppet om en ljusare och bättre framtid.

- Sedan tio år har man fått fira Nowruz offentligt igen i Afghanistan, säger Marjane Parsa. Under Talibanernas tid förbjöds nämligen högtiden.

Omfattande förberedelser

Firandet föregås av tre veckors omfattande förberedelser. Så när det äntligen är dags är hus och lägenheter skinande rena och det finns många godsaker att avnjuta tillsammans.

- När högtiden börjar har vi avvecklat det gamla, så allt känns nytt, berättar eleverna, entusiastiska över att få dela med sig av sin tradition. Som avslutning samlas alla ute i naturen för att slänger ut sabzeh, som är odlade linser, på rinnande vatten. Eller is, tillade eleverna som blivit varse att man kan bli tvungna att fira Nowruz i ett snölandskap.

Uppskattat initiativ

Lärarna uppskattade att få lära sig mer om Nowruz.

- Jätteroligt, verkligen en upplevelse att få ta del av deras högtid, som visar sig ha vissa likheter med vår valborgsfirande, säger läraren Hanna Ankarberg Lagergren.

Nyårsbordet
Nyårsbordet ska traditionellt dukas med minst sju saker som börjar med den persiska bokstaven sin, det vill säga s. Exempelvis sib (äpple) som symboliserar skönhet och hälsa, sir (vitlök) - läkekonsten, sabze (gräs) - återfödelsen och naturens återuppvaknande, senjed (torkade frukter) - kärlek, somáq (malda, torkade, syrliga kryddor) - soluppgången, serke (vinäger) - hög ålder och tålmodighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om