Möjligheten att göra prao försvann för många år sedan.
– Anledningen var att vi hade svårt att få ut våra elever på företag och få kvalité i det, så att praon blev meningsfull och verkligen gav eleverna en chans att lära sig något om yrket och arbetsplatsen, säger rektor Karolina Karlsson. Men nu har skolverket kommit med nya mål med praon, som innebär att eleven också ska ta reda på exempelvis vilken utbildning som krävs och lite kring regler och arbetsmiljöfrågor. Så praon ska både för- och efterarbetas i klassrummen och gör det hela mer meningsfullt.
Det nya är också att praon kopplas till flera av skolans ämnen. Det kan bli aktuellt att skriva en blogg eller ett personligt brev till en ansökan i svenskan och i NO-ämnena kan arbetsplatsernas miljötänk komma att vävas in i undervisningen. För att ge några exempel.
Vid ett bord i cafeterian sitter Elvin Gustafsson, Tova Elofsson, Kalle Johansson och deras kompisar. De går i årskurs åtta, som blir först ut att göra prao till våren. Sedan följer en ny chans på hösten i nian.
– Det är kul att praon återinförs, säger David Liljerud, som i likhet med flera kring bordet tror att det kommer bidra till att det blir lättare att välja vilket program man vill gå på gymnasiet.
– Man får ju en chans att prova ett yrke och se om man tycker om det. Eller så märker man att man inte tycker om det, säger Tova Elofsson.
Praosamordnare Rebecca Ovedahl är i färd med att kontakta och sammanställa företag som kan tänka sig att ta emot prao-elever. Gensvaret har visat sig bra, så här långt.
– På så sätt vet vi redan på förhand vilka företag som är positiva. Eleverna får sedan önska en bransch och skolan fördelar platserna. Det är en rättvisesak. Vi vill att alla elever ska få samma chans, kontaktnätet ska inte vara avgörande för om man hamnar där man vill eller inte, säger Karolina Karlsson som kan komma att få en prao-elev, för Anton Karlsson Wainebro hoppas få testa rektorsyrket.
Efter två dagar inom en yrkeskategori som lockar, följer två dagar veckan där på inom ett yrke man inte tror sig tycka om. De dagarna är tänkta att utmana förutfattade meningar.
– På så sätt får vi en bredd. Många tror mycket om ett yrke, men ingen vet förrän man verkligen provat, säger Karolina Karlsson.
– Vården och förskolan skulle vara en utmaning, säger Filip Borgengren och får medhåll av flera runt bordet.