Äldre med is i magen tackar nej till särskilt boende

"Det förekommer även i Hultsfreds kommun att äldre tackar nej till erbjudande om särskilt boende. Men ofta handlar det om att de har is i magen och vill till ett speciellt boende."

Covidrädsla, höga dödstal och besöksförbud kan vara faktorer bakom att antalet inflyttade till särskilt boende har minskat. Men i Hultsfred märks inte mycket av det, säger Per-Inge Pettersson (C).

Covidrädsla, höga dödstal och besöksförbud kan vara faktorer bakom att antalet inflyttade till särskilt boende har minskat. Men i Hultsfred märks inte mycket av det, säger Per-Inge Pettersson (C).

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-03-30 13:00

Det säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) som inte riktigt känner igen sig i Socialstyrelsens senaste rapport.

Enligt den är det i hög grad rädsla för coronasmittan, höga dödstal och besöksförbud som är faktorer bakom att allt fler väljer att tacka nej,

– I början misstänkte vi att det var så här också men när vi kontrollerade noga visade det sig finnas andra anledningar.

Den främsta anledningen till att äldre tackar nej är att de vill till något speciellt boende i kommunen.

– De har is i magen och tar inte första bästa som dyker upp, säger Pettersson och tolkar det som att hemtjänsten gör ett bra jobb, som gör det möjligt för äldre att bo kvar hemma längre.

– Vi har heller inte de kraven att äldre ska flytta när hemtjänstinsatserna börjar bli för stora, det är helt och hållet den enskilde som bestämmer när det är dags att flytta, säger han.

I dagsläget är det 16 personer som fått biståndsbeslut om en plats i särskilt boende inom den magiska gränsen tre månader. Alla har erbjudits en plats men det finns ett par platser lediga, enligt en rapport till socialnämndens arbetsutskott i förra veckan.

Nya städrutiner gör dock att det blir längre mellan in och utflyttning i lägenheterna. Flyttstädningen har blivit ännu mer noggrann för att om möjligt minska smittorisken än mer.

– Det är också bra om lägenheten får stå tom ett tag mellan in och utflyttning säger Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!