Peter Spissky, violin och Pernille Ebert Spissky, blockflöjt - eller snarare blockflöjter, visade att musik från 1500-, 1600- och 1700-talen minsann inte är gammal och förlegad.
För att göra kompositörerna, G. Ph. Telemann, J. van Eyck, J. Hotteterre, J.S Bach och J.B. Loeillet största möjliga rättvisa, spelade Peter Spissky på en barockviolin och med barockstråke.
Han förklarade för publiken, att hans fiol är försedd med strängar av senor som är känsliga för väder och temperaturer och måste stämmas ofta och noga. Den saknar den moderna fiolens hakstöd och vilar därför löst på musikerns axel, som ges en stor frihet att röra sig och nästan dansa medan han spelar.
Ett av de tidigaste instrumenten i vår musikhistoria är något som kan liknas vid vår tids blockflöjt. Under barocken var den vanlig i orkestrar, men kom att ersättas av tvärflöjten i de flesta sammanhang.
Äldre musik och folkmusik i fokus
Toner från blockflöjt och barockviolin ljöd från kyrkan i Mörlunda. Aspelands Musikförening hade engagerat duon Spissky2 för en konsert med fokus på äldre musik och folkmusik.Musik som en gång har varit alldeles ny och förmodligen populär och som aldrig har gått ur tiden, utan spelats om och om igen.
Duon Spissky2 gav en konsert med fokus på äldre musik och folkmusik i Mörlunda kyrka. Foto: Brita Carlsson
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!