Äldreomsorg i cyberspace – tekniken på väg in i vården

I dessa tider sker alltmer på digitala plattformar. Äldreomsorgen är inget undantag. Socialförvaltningen i Hultsfred ligger i startgroparna.

Mobiltelefonen kommer att spela en allt större roll för äldreomsorgen i framtiden.Hemtjänsten i Virserum har redan börjat så smått att dokumentera sina insatser i mobilen.

Mobiltelefonen kommer att spela en allt större roll för äldreomsorgen i framtiden.Hemtjänsten i Virserum har redan börjat så smått att dokumentera sina insatser i mobilen.

Foto: TT

Hultsfred2021-02-11 21:30

Just nu förbereds upphandlingar av den utrustning som kommer att behövas. Allt från olika former av larm, både för boende på särskilt boende och i hemmet, till nyckelfria dörrlås och digital tillsyn.

– Vi har redan ett tiotal sådana kameror på plats, säger Per-Inge Pettersson, ordförande i socialnämnden.

– Men jag vet att det är fler som vill ha.

Mobilen blir ett allt viktigare inslag i äldreomsorgen. Per-Inge Pettersson berättar att i Virserum är det redan en pilotgrupp som jobbar mobilt. Exempelvis med att skriva in all dokumentation i telefonen.

Även annat administrativt arbete kommer på sikt att läggas över till mobilen. Som till exempel digital signering.

– Det är ganska nytt för oss, säger han, säkerheten är viktig för oss och därför väljer vi att införa tekniken i liten skala för att prova oss fram och komma ifrån de värsta "barnsjukdomarna". 

– När det gäller mobilen är det viktigt att det finns täckning överallt. Och det vet vi kan vara lite si och så med. Men vi ser att det finns möjlighet att införa i hela kommunen, säger Pettersson.

Upphandlingen av den tekniska utrustningen kommer att ske i etapper. Huvuddelen blir nästa år, men redan i år räknar man med att kunna börja köpa in det som behövs för att komma igång. Förberedelserna inför upphandlingen är i full gång och vid socialnämndens senaste sammanträde fick ledamöterna en lägesrapport om hur långt an kommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!