Äldreomsorgslyftet välkomnas i Hultsfred

Intresset för vårdyrken är stabilt i Hultsfred. När Lärcenter drar igång undersköterskeutbildningen i höst räknar rektor Aina Kalle med fyllda grupper.

Rektor Aina Kalle hoppas att det ska bli lite pengar till Hultsfred också, när Äldreomsorgslyftet blir verklighet.

Rektor Aina Kalle hoppas att det ska bli lite pengar till Hultsfred också, när Äldreomsorgslyftet blir verklighet.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-05-12 13:11

På tisdagsmorgonen presenterade regeringen, med stödpartierna (L) och (C) vad man kallar Äldreomsorgslyftet. Genom att anslå 2,2 miljarder kronor öppnar man möjligheten för befintlig personal att utbilda sig vidare, men också för exempelvis permitterade eller uppsagda att byta karriär.

– Här kommer Skolverket säkert snart med information om hur vi ska gå till väga för att utöka antalet platser inom vård- och omsorgsutbildningen. Vi håller utkik och tänker att vi får börja planera för att kunna möta behovet, säger Aina Kalle som väntar med spänning på mer information om Äldreomsorgslyftet.

Regeringens målsättning är att utbilda 10 000 nya undersköterskor med den här satsningen för att skapa en starkare tryggare äldreomsorg. 

Äldreomsorgslyftet välkomnas av Kommunal i Hultsfred, Huvudskyddsombud Susanne Ivarsson i styrelsen hoppas och tror att det kan öppna möjligheter för flera medlemmar att studera vidare.

– I dagsläget har vi tio sökande, säger Aina Kalle, men vi räknar med att det blir fullt. Det är ju några dagar kvar på ansökningstiden. Den går ut 15 maj. De senaste åren har vi sett en tendens att ansökningarna kommer in sent. I år kanske vi får öppna ansökningen igen.

Undersköterskeutbildningen vid Hultsfreds Lärcenter har 15 platser, men det har blivit tradition att ta in några extra.

– Förra året tog vi in 18 säger Aina Kalle. Nu i höst börjar den tredje omgången av undersköterskeutbildningen.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!