Alice blev spindeln i nätet för annorlunda skolprojekt

Alice Hartvig lyckades sy ihop alla lösa trådar när hon var spindeln i nätet för ett annorlunda skolprojekt i Hultsfred. "Det bästa projektet i mitt liv", säger eleven Elias Karlsson.

Serge Sano, Sebastian Aronsson, Elias Karlsson och Albin Österberg är några av eleverna som har jobbat med projektet.

Serge Sano, Sebastian Aronsson, Elias Karlsson och Albin Österberg är några av eleverna som har jobbat med projektet.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-06-13 21:00

Röda mattan var utrullad när det estetiska projektet avslutades med festlig filmpremiär på Valhall. Filmen som visades har gjorts av elever på anpassad gymnasieskola i Hultsfred tillsammans med musikläraren och artisten Alice Hartvig.

– Vi började i januari. Vi har haft tre olika grupper som Alice har träffat varje fredag, säger rektorn Louise Andersson.

undefined
"Jag tycker att det är häftigt att vi kan vara i Valhall. Det blir som en riktig filmpremiär", säger rektorn Louise Andersson.

Ett bidrag från kommunens innovationsfond gjorde det möjligt att anlita Alice Hartvig.

– Det är fantastiskt att det kommer någon utifrån som blir spindeln i nätet.

Syftet med projektet var att ge ungdomar med kognitiva funktionsskillnader chans att uttrycka sig och utvecklas genom musik, drama, dans och skapande.

– Ingen av oss visste var projektet skulle landa, säger Alice Hartvig som berättar att det fanns många olika idéer och viljor.

– Det slutade med att vi gjorde en film där det kommer att vara olika inslag som eleverna och grupperna har fått ansvara för. Det blir en film fullproppad med olika typer av kultur.

undefined
"Det har varit superkul. Det är en riktig ära att få jobba med elever under så här lång tid", säger Alice Hartvig.

Filmen innehåller allt från musik till måleri, teater, dans, debatt och även sport.

– Det har varit väldigt roligt, säger eleven Albin Österberg som tycker att det bästa med projektet var att få spela in scener och samarbeta med Alice Hartvig.

Minst lika nöjd var Elias Karlsson, som berättar att han fick prova på att vara skådespelare i en musikvideo. Serge Sano gjorde bland annat en sketch från en piratserie och Sebastian Aronsson hämtade inspiration från Star Wars.

Alice Hartvig berättar att estetiska programmet på gymnasiet har klippt ihop filmen. Till premiären på Valhall var elever som går anpassad grundskola samt daglig verksamhet inbjudna. Senare visades filmen även för personal, politiker och vårdnadshavare.

– Jag är så taggad. Det är bara jag som har sett den, så det är verkligen premiär för alla. Nu känns det nästan som att de ska få en present. De ska få se hur jäkla bra de är, säger Alice Hartvig.

undefined
Filmen som eleverna gjort visades vid tre tillfällen på Valhall, där det var festlig premiär med röd matta, bubbel och fika.

Hur har det varit för dig att jobba med projektet?

– Det har varit superkul. Det är en riktig ära att få jobba med elever under så här lång tid. Annars när jag jobbar med projekt kan det vara under tre veckor. Nu har det varit en hel termin, så vi har verkligen fått chansen att lära känna varandra.

Samtidigt har projektet varit svårt och utmanande.

– Jag har verkligen fått öva på att vara flexibel och lyhörd, och det utmanar och utvecklar mig jättemycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!