Alle man på däck när snön kommer

De vita flingorna som dalar ner orsakar inga kalla fötter hos de snöröjningsansvariga. Nytt år och nya färska pengar till snöröjning.

När snösvängen drar igång är det 20-talet maskiner som rullar ut för att rensa upp på gator och vägar i Hultsfreds kommun.

När snösvängen drar igång är det 20-talet maskiner som rullar ut för att rensa upp på gator och vägar i Hultsfreds kommun.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-01-10 08:00

– Vi har en ganska bra budget för vinterväghållningen, säger Jens Karlsson, chef för avdelningen Gata-Park på Östra Smålands kommunalteknikförbund, ÖSK.

Sex miljoner kronor är avsatt för snöröjning, halkbekämpning och liknande.

– Det räckte till och med en sådan tuff vinter som förra året, säger Jens Karlsson.

Då var det främst första halvåret som var tuff, från hösten och fram till årsskiftet var det ganska lugnt för snöröjningen, så det blev faktiskt några kronor över i snöröjningsbudgeten.

– Inte så mycket, säger Jens Karlsson, men några kronor blev det kvar.

Det är dock inget som man får ta med sig in i 2019. Nytt år, nya pengar är det som gäller i de här sammanhangen.

Mikael Nilsson, arbetsledare på Gata-Park berättar att snösvängen i Hultsfreds kommun omfattar 20-talet maskiner, av olika storlekar som kör var sitt område och när snön kommer, ja då är det alle man på däck som gäller.

– Först ska området plogas, sedan ska det sandas om det behövs, säger Mikael Nilsson, det är samma maskin som används till båda jobben.

Förutom på gator och vägar, sköter ÖSK också snöskottningen både vid skolorna och vid äldreboenden.

– Det är lite speciellt vid skolorna, säger Mikael Nilsson. Där försöker vi vara klara med snöröjningen när skolorna börjar. Annars får vi vänta till eftermiddagen.

Det är en ren säkerhetsgrej, för att inte behöva blanda barn och maskiner.

När snösvängen drar igång är en fråga som avgörs från gång till gång. Väderprognosen betyder mycket, helst vill man ju vänta ut snöfallet innan man börjar.

Det finns också en prioriteringsordning för i vilken ordning som snösvängen ska köras. De stora gatorna i första hand, sedan mindre och mindre.

– Dessutom prioriterar vi cykelvägarna, säger Mikael Nilsson. Och äldreboenden naturligtvis.

Mikael Nilsson, arbetsledare på ÖSK berättar att bland annat cykelbanor prioriteras när det gäller snöröjning.
Mikael Nilsson, arbetsledare på ÖSK berättar att bland annat cykelbanor prioriteras när det gäller snöröjning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!