Allmänheten reagerar efter nya krav kring textilavfall

Nu ska kommuninnevånarna i Hultsfred ta sig till Kejsarkullen med sitt textilavfall. Något som skapat reaktioner på sociala medier.
– Jag tycker det är feltänkt. Ska man ta hand om miljön måste man tänka på att alla inte kan eller vill ta sig till Kejsarkullen med en påse kläder, säger Marie Lönn som bor i Totemåla utanför Virserum.

"Det här började gälla vid nyår. Man tycker ju att de har haft tid på sig att informera", säger Marie Lönn som anser att Hultsfreds kommun borde ha informerat om vad det nya kravet kring textilavfall innebär för kommunborna.

"Det här började gälla vid nyår. Man tycker ju att de har haft tid på sig att informera", säger Marie Lönn som anser att Hultsfreds kommun borde ha informerat om vad det nya kravet kring textilavfall innebär för kommunborna.

Foto: Privat, Vimmerby Tidning/Arkiv

Hultsfred2025-01-11 12:00

Sedan den första januari gäller nya krav kring insamling av textilavfall för både hushåll och verksamheter. Istället för att hamna rakt ner i sopkorgen ska textiler nu sorteras och lämnas in för återvinning separat.

I Hultsfreds kommun innebär det att kommuninnevånarna måste ta sig till Kejsarkullens återvinningscentral mellan Hultsfred och Målilla. En av dem som reagerat är Marie Lönn. 

– Jag tycker att det är dåligt skött. Det inte kommit någon information om det och står inget på Hultsfreds kommuns hemsida. När jag ringde till kommunen fick jag veta att man måste åka till Kejsarkullen, säger hon och berättar att hon direkt ifrågasatte kommunens hantering.

– Jag sa att det var dåligt miljötänk. Ska man åka så långt och måste passa Kejsarkullens öppettider så kommer det ju hamna i soptunnan hur eller hur. Nu menar jag inte nyttiga kläder som man tröttnat på utan utslitna, urtvättade och trasiga kläder som man inte kan lämna till en second hand. Jag tycker att kommunen kan ha en container vid de vanliga återvinningsstationerna, både i Virserum och på de andra orterna, dit folk ändå tar sig. Det sa jag också. 

undefined
På sociala medier får Hultsfreds kommun kritik för att det bara finns ett ställe att lämna textilavfallet och att den platsen, Kejsarkullen, inte är tillgänglig för alla.

Marie Lönn bestämde sig för att efter samtalet skriva ett inlägg på sociala medier för att informera om vad hon fått reda på. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många höll med och kommenterade att kommunens beslut om att all insamling skulle ske på återvinningscentralen var "vansinnigt", "ganska typiskt" och "ren idioti". 

– Det var många som reagerade. Framför allt eftersom det är många som inte kan ta sig den vägen. Och även om man kan det är det inte säkert att man vill springa till Kejsarkullen för en påse kläder.

undefined
"När de ändå har en återvinningsstation som folk brukar besöka kunde de väl ha en container där? Så kan någon kommunanställd ta med sig det till Kejsarkullen. Jag tror inte att det blir så jättemycket textilavfall", säger Marie Lönn.

På kommunen bekräftar Mikael Nilsson, enhetschef för renhållning och gata/park, att insamlingen sker enbart vid Kejsarkullen. En lösning som han menar fungerar i praktiken.

– Vi har en container för det där nu. Man kan komma med alla typer av textiler. De kommer att sortera ut det som går att återvinna så det går att lämna hela kläder där också. Annars finns det hjälporganisationer man kan lämna hela och rena kläder till också.

Han menar att kommunen kommit fram till att det skulle involvera mer jobb att ha containrar utplacerade på alla orter och att den lösningen inte är aktuell i nuläget. 

– Den bedömningen har vi gjort. 

Kan det komma att ändras?

– Det är svårt att svara på nu. 

Vad händer om man inte har möjlighet att ta sig till Kejsarkullen? Till exempel om man inte har körkort eller är gammal?

– Man ska sortera ut textil precis som med en gammal färgburk. Det är på samma sätt som annat avfall, det lämnas på Kejsarkullen. Kommunen har en insamlingsplats. 

Ni har fått kritik för att det inte kommit ut någon information. Vad tänker du kring det?

– Det har vi hört och tagit till oss så det kommer komma. Kanske sent men det är något vi jobbar med.

Det nya kravet på utsortering och insamling av textilavfall är för att främja materialåtervinning, det skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. Kravet innefattar både privatpersoner verksamheter. Kommunerna är i sin tur ansvariga för insamlandet av textilavfallet från hushållen och i vissa fall även från verksamheterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!