Bedrägerierna ökar – allt fler äldre luras på pengar

En som det låter, snäll och trevlig man ringer upp och förklarar att han är från banken. Han förklarar att han ser hur dina pengar håller på att föras utomlands och vill ha hjälp. Han ber att du ska öppna ditt bank-id.

 "Vi får hela tiden varningar från förbundet och de förmedlar vi alltid ut till medlemmarna. Det är det enda vi kan göra", säger Lena Hasting.

"Vi får hela tiden varningar från förbundet och de förmedlar vi alltid ut till medlemmarna. Det är det enda vi kan göra", säger Lena Hasting.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2022-03-27 06:00

Ungefär så kan det gå till, berättar Linus Ivarsson, trygghetsstrateg på Hultsfreds kommun.

Genom att säga att de ser att pengarna försvinner, skapar de en stress, som gör att bankdosan kommer fram i rödaste rappet. För alla vill ju stoppa bedrägeriet... Men i stället öppnar motorvägen rakt in på kontot.

undefined
Det är viktigt att vara försiktig med bankdosor, bank-id och koder, för att undvika att bli lurad på pengar. Bedrägerierna ser ut att öka kraftigt i landet, om än inte här våra trakter.

– Det har också hänt, fortsätter han, att de ringt på dörren och sagt sig komma från hemtjänsten, sjukvården eller rent av polisen och på så sätt kunnat ta sig in och lura till sig bankkort och koder.

– Många äldre är inte så hemmastadda i bank-idvärlden, de har mer eller mindre blivit intvingade, säger Linus Ivarsson, de vet hur det ska användas, men förstår inte vilket fantastisk verktygslåda det kan öppna för bedragare.

Han berättar också att många bedragare är väldigt vältaliga, och gärna använder ett personligt tilltal, för att verka som om de vore bekant med sitt offer och för att bli trovärdiga.

– Men det handlar om uppgifter de har kunnat läsa sig till på internet, säger Linus Ivarsson.

– Det är rent otroligt vad mycket man kan få fram om en människa på nätet. Och det är dessutom väldigt enkelt.

undefined
"Vi får hela tiden varningar från förbundet och de förmedlar vi alltid ut till medlemmarna. Det är det enda vi kan göra", säger Lena Hasting.

Pensionärsföreningarna gör vad de kan för att varna sina medlemmar, och det har en viss verkan.

– Vi får hela tiden varningar från förbundet centralt, säger Lena Hasting i Hultsfreds PRO-avdelning, och det informerar vi om på våra möten. 

Sedan handlar det förebyggande arbetet mycket om att predika "öppna inte", "Svara inte" och swisha inte pengar till insamlingar, om man inte vet vem som ligger bakom.

– Nu senast fick vi en varning om att någon ringt och sagt att man måste kontrollera ventilationen. En tid gjordes upp och besöket kom.

Och dessutom en faktura, säger Lena Hasting. 

Men det kommer hela tiden varningar om än det ena och än det andra. 

– Vi har också många medlemmar som inte är digitala och inte har något bank-id. Men det är ett annat problem. Men de kan i alla fall inte bli lurade av bedragare, säger Lena Hasting.

undefined
Trygghetsstrateg Linus Ivarsson vill varna alla för bedrägerier och uppmanar alla till att inte lämna ut koder, eller öppna sitt bank-id på uppmaning av andra.

Under februari i år ökade den här typen av brottslighet med 44 procent, jämfört med februari förra året, sett till hela landet. Enligt polisens statistik anmäldes totalt sex bedrägeribrott i Hultsfreds kommun förra året, och ett i Vimmerby. Så här långt i år finns tre anmälningar från Hultsfred och ett i Vimmerby.

– Men bedrägeribrotten är lite luriga, säger Klas Eriksson, statistikexpert vid polisen. Finns det en känd gärningsman som bor på annat håll, bokförs brottet där i stället. Så det är inte alla bedrägerier som syns i den lokala statistiken.

Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby konstaterar att det inte är jättevanligt med den här typen av brott i dessa trakter. Men att det trots allt händer då och då att de anmäls.

– Nu innan pandemin var jag och Linus Ivarsson ute och pratade om just de här sakerna, säger han. Och man vill gärna tro att det har gjort lite nytta. Det gäller att vara vaksam, och det tror jag många är. Vi är ju i Småland och där är man noga med sina pengar.

Han berättar att under den här turnén besöktes Vena bygdegård, Valhall, Skeppet i Målilla med flera platser. Och det var storpublik överallt. 

– Det var också många äldre i publiken, säger Håkan Karlsson, som hoppas att de nådde ut till rätt målgrupp.

Undvik att bli lurad

Stöldskyddsföreningens råd:
• Lämna aldrig ut lösenord eller koder.
• Logga aldrig in med ditt bank-id på uppmaning av andra.
• Kontrollring alltid bank, polis eller sjukvård om du är osäker på vem du pratar med.
• Kontakta omedelbart din bank om du misstänker att du blivit lurad på bankuppgifter.
• Är du osäker på vem som besöker dig, begär legitimation.
• Öppna inte för okända personer
• Skaffa titthål och säkerhetsspärr på ytterdörren.
• Polisanmäl om du misstänker att du blivit utsatt för brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!