Den nya tjänsten trygghetsstrateg har blivit tillsatt av polis Linus Ivarsson. Listan på vad han kommer att syssla med är lång men framförallt kommer han att arbeta med risk- och säkerhetsanalys, krisplanering, informationssäkerhet och med det Brottsförebyggande rådet.
Att den nya tjänsten inrättats menar räddningschef Michael Hesselgård beror på ett trängande behov.
- Vi behöver mer trygghetsfolk i kommunen. Vi har så många ärenden att det inte räcker till med en halvtidstjänst som säkerhetssamordnare. Så nu blir det en heltidstjänst till som trygghetsstrateg och säkerhetsskyddschef.
Till skillnad från förut kommer fokus ligga på framtiden och säkerhetstänket kommer att innefatta de flesta krisscenarion.
- Vi behöver ett ökat säkerhetstänk som innefattar allt från stormar och översvämningar till extrema händelser som om det skulle ramla ner en rymdraket i Hultsfred. Allt som vi känt att vi inte kunnat hantera. Det kommer vara mer strategi och mer långsiktig planering med hur vi ska jobba.
Till varje enskilt scenario, sannolikt och osannolikt, kommer det att finnas förebyggande eller minimerade åtgärder uttänkta.
- Det kan till exempel vara att bygga vallar inom vissa områden för att undvika översvämningar eller att hålla koll med polisen och förebygga våldsbevakande extremism. Det är svårt att sätta fingret på en grej utan det är mer att förebygga så mycket och möjligt så att om det händer ska vi kunna klara av det så smidigt som möjligt.
Den person som valts ut bland ett dussintal sökande och Michael menar är den mest lämpade för uppgiften är utryckningspolis Linus Ivarsson.
- Det känns väldigt spännande, det är en nytt för mig och en ny tjänst. Jag ska jobba med strategier för att på långsiktigt plan öka tryggheten för de som bor och jobbar i kommunen.
Efter 12 år som polis har Linus nu endast tio pass kvar i polisbilen i Hultsfred. I februari börjar han den nya tjänsten.
- Det är många faktorer som gjorde att jag sökte tjänsten. Personligen ville jag utvecklas vidare och sedan är polismyndigheten inte i fas med hur jag vill jobba, utan man har slagit sönder den lokala förankringen och är nere djupt på bottnen.
Den nya befattningen innebär mer teori är praktik och att lyckas skapa en långvarig känsla av trygghet. För Linus finns det vissa likheter med det arbete han sysslat med tidigare, även om det nu är på en mer övergripande nivå.
- När vi inte har haft något pågående har vi alltid försökt vara kontaktskapande och förebyggande på det personliga planet, till exempel genom att prata med ungdomar på fritidsgårdar. Nu blir det mer teoretiskt, vilket är nytt för mig.
Både Linus och Michael hoppas att kommunens innevånare kommer att kunna känna en skillnad på ett det tillkommer en trygghetsstrateg in kommunen, men ingen av dem tror att skillnaden kommer vara speciellt märkvärd i vardagen.
- Det är en utopi att en person som känner sig orolig och sitter i Virserums skogen ska veta att jag finns och sedan känna sig trygg. Men jag tror att det kommer att märkas på något sätt sedan kanske inte folk vet att de känner sig trygga för att det finns en trygghetsstrateg i kommunen, menar Linus.
- Man kommer att märka det den dagen det händer något eftersom vi då kommer att kunna lösa det på ett bättre och enklare sätt. Även om det kanske är svårt att jämföra med hur det skulle ha varit annars, avslutar Michael.