Gamla tomma hus behöver nödvändigtvis inte vara någon belastning, de kan tvärtom vara en tillgång. Lessebo kommun inventerar för att skapa inflyttning. Hultsfred gjorde en inventering liknande för många, många år sedan. Vad hände med den?
– Det har varit väldigt tyst om den inventeringen, säger Roy Habbe från Virserum, som deltog i arbetet. Det måste ha varit kring 2000 vi gjorde den. Det var Virserums möbelindustrimuseum som gjorde den på uppdrag av kommunen.
– Vi reste omkring i kommunen, Janne Modig och jag, och tittade på gamla ödehus, berättar han, vi skulle se i vilket skick de befann sig.
Han berättar att inventeringen gjordes klar och överlämnades till kommunen. Tanken med satsningen var att hitta ställen som kunde komma till glädje för någon, kanske bli hästgårdar eller liknande, och på så vis skapa inflyttning till kommunen.
– Jag har tänkt lite på det nu i höst, när det blivit så inne att ta sig an gamla kråkslott, säger han. Men vad jag vet så har det inte hörts något. Och ändå hittade vi en del objekt som hade potential att bli riktigt bra.
Hultsfreds kommun har gått in i några särskilt ömmande fall. Men det betonas noga från ansvariga i kommunledningen att det inte finns något som prejudicerar.
Som exempelvis rucklet mitt emot skolan i Silverdalen, som ansågs vara för farligt för att få vara kvar. Och nu senast ett hus på Gränsgatan som även det kommer att rivas. För inte så länge sedan köpte kommunen också Medborgarhuset i Rosenfors, som också stått tomt ett tag och så smått börjat förfalla.