Vimmerby Tidning var på plats när regionråden Emmy Ahlstedt (C), Lena Granath (V) och Peter Wretlund (S), som representerar majoriteten i regionen, träffade ambulanspersonal i Hultsfred på måndagseftermiddagen.
– De här verksamhetsbesöken gör vi som ett led i vårt budgetarbete, säger Emmy Ahlstedt, regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.
Regionråden fick veta hur stor del av ambulanspersonalen i Hultsfred och Vimmerby som har sagt upp sig under de senaste månaderna. Tretton personer har slutat hittills, varav nio i Hultsfred och fyra i Vimmerby, och ytterligare två slutar i april.
– Alla tretton som har slutat är sådana som har pendlat till arbetet här, säger Anne Blomqvist, ambulanssjuksköterska och förtroendevald.
Hon konstaterar att antalet arbetspass har fördubblats sedan de nya arbetstidsreglerna infördes, vilket innebär att de som pendlar måste lägga en större del av lönen på bränslekostnader.
Enligt Anne Blomqvist har två nya sjuksköterskor anställts i Hultsfred för att ersätta de som slutar i april, men eftersom de aldrig har jobbat i ambulans tidigare krävs lång tid för introduktion.
– Det är helt nytt för dem. Det tar jättelång tid innan man kan axla ansvaret själv.
Hur akut är det att lösa personalsituationen?
– Det är jätteakut, eftersom Virserumsbilen står varje natt och Vimmerbys dagbil står varje helg.
Under mötet med politikerna framförde personalen flera förslag på lösningar – allt från ett glesbygdstillägg på lönen till utbildningsanställningar, återinförande av bedömningsbilen och olika typer av verksamhetsförändringar.
– Det viktigaste förslaget är att få igång alla bilarna, så att alla bilar rullar. Det är nummer ett för oss. Då betyder det att vi måste rekrytera personal, och för att rekrytera personal behöver man få både en lockelse via en högre lön för att man jobbar ute i glesbygden och att man eventuellt kan få en utbildningsanställning till ambulanssjuksköterska om man börjar jobba nu. Det är prio ett och det måste ske nu, säger Anne Blomqvist.
Vad tycker du om responsen från politikerna?
– Jag tycker att vi fick en bra respons från de tre politikerna som var här nu. De förstår oss. Sedan är frågan hur de kan komma vidare. Det känns inte som att de har den informationen från verksamheten som vi trodde att de hade. De är förda lite bakom ljuset, så känns det.
Under mötet berättade ambulanssjuksköterskorna att de är nöjda med sina nya scheman.
– Jag tror att politikerna som kom hit i dag trodde att vi ville ha tillbaka våra dygn, säger Anne Blomqvist som menar att det viktigaste är att rekrytera och lösa personalbristen.
– Läser man protesterna som har varit runt omkring i storstäderna är det bara dygnsarbetet de pratar om. Vi är nöjda med halvdygnen.
Ni fick flera förslag på lösningar från personalen. Kommer ni att ta fasta på något av förslagen?
– Alla förslag som kommer från en personalgrupp är jätteviktigt att lyssna på. Allt det här tar vi med oss och överväger noga på helheten, säger Emmy Ahlstedt efter mötet.
De hade förslag om ett glesbygdstillägg. Kan det vara aktuellt?
– Vi måste nog titta lite närmare på det och se vad man kan göra. Det absolut viktigaste är att vi är en attraktiv arbetsgivare.
Enligt Emmy Ahlstedt har Region Kalmar län hanterat de nya arbetstidsreglerna annorlunda än exempelvis Region Kronoberg.
– Där öppnar man inte ens upp för nyanställningar, utan där ställer man bilar. Det gör inte vi. Vi säger: Anställ de vi behöver, så kommer vi att betala för det. Så vi har hanterat den här stora utmaningen med kompetensförsörjningen.
13 personer har slutat i Hultsfred och Vimmerby, hur ser du på det?
– Det är jättetråkigt att det har blivit så. Jag tänker att vi ser en omstrukturering av ambulansen när det gäller de anställda. Innan har man pendlat till stationer som ligger lite längre ut. Nu, precis som man vittnade om här, kanske man väljer att jobba på en ambulansstation som ligger närmare hemorten, eftersom man behöver åka till jobbet dubbelt så ofta.
Räcker det att annonsera efter personal, eller måste ni göra någonting för att locka människor att vilja jobba här?
– Det kan vara att vi behöver titta på olika saker. Vi måste titta på vilka möjligheter vi har för att bli mer attraktiva. Vi har fått en del förslag här i dag som vi tittar på framåt. Man var också inne på omorganisering av chefsområden och det är möjligt att det kan vara något att titta på framåt också.