Anders Andersson (KD) kände kvinnan som dödades i Visby

Anders Andersson (KD) från Järnforsen kände kvinnan som blev knivmördad i Visby. "Det känns så overkligt och man blir så bedrövad", säger han.

Anders Andersson (KD) är en av deltagarna på Almedalsveckan i Visby.

Anders Andersson (KD) är en av deltagarna på Almedalsveckan i Visby.

Foto: Privat

Hultsfred2022-07-07 14:01

Mordet inträffade i centrala Visby på onsdagseftermiddagen. En kvinna i 60-årsåldern blev knivhuggen vid Donners plats. Hon avled senare på sjukhus.

Den mördade kvinnan var läkare och arbetade för Sveriges kommuner och regioner, SKR. Hon var i Visby för att delta i olika arrangemang under Almedalsveckan.

Anders Andersson, som är regionråd och före detta riksdagsledamot, är en av politikerna som befinner sig i Almedalen. Han berättar att hans fru kom till brottsplatsen strax efter knivdådet.

– Hon såg kvinnan liggande på marken. Hon såg den springande mannen som sedan fälldes. Hon hörde skrik, det var totalt kaos vid Donners plats, säger Anders Andersson som själv var på ett seminarium vid tillfället.

– Min fru mår bra, även om det var otäckt att så nära stå och se vad som händer.

undefined
Anders Andersson (KD) är en av deltagarna på Almedalsveckan i Visby.

Senare på kvällen fick Anders Andersson en chock när han insåg att han kände den mördade kvinnan.

– På Aftonbladet och Expressen ser jag bild på henne. Det känns så overkligt och man blir så bedrövad. Men det finns också en viss form av ilska som rinner upp. Hur kan det vara möjligt att vi ska behöva uppleva detta i det som vi tycker är vårt fredliga, lugna, stillsamma Sverige?

Det var bland annat genom Patientskadenämnden, där de båda hade uppdrag, som han kände kvinnan.

– Hon var en oerhört kompetent person som hade en enorm kunskap inom psykiatrin. Hon briljerade inte med sin kunskap, utan hade den med sig som en trygghet, och var en oerhört medmänsklig person som hade empati för människor som inte mår bra.

Anders Andersson känner även mannen som tacklade den misstänkte gärningsmannen och på det sättet stoppade honom från att fly.

– Jag har jobbat tillsammans med honom i nykterhetsrörelsen, säger Andersson som känner stor respekt för hans ingripande.

Att mordet inträffade under Almedalsveckan, där demokrati och yttrandefrihet står i centrum, beskriver han med ord som "surrealistiskt" och "absurt".

Han hoppas att händelsen inte leder till minskad öppenhet, utan att politiker även i fortsättningen kan prata med folk både i Almedalen och på Virserums marknad.

– Den friheten och den öppenheten är oerhört viktig för demokratin och jag vill slå vakt om den. Samtidigt måste man vidta försiktighet om man upplever att någonting inte känns naturligt i omgivningen. Det kan finnas någon i en samling som har onda avsikter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!