I naturreservatet Länsmansgårdsängen i Virserum har solen på vissa ställen svårt att tränga lövverket. Träden står tätt och för att göra förutsättningarna för ekarna och lindarna bättre påbörjas idag arbetet med att ta ner andra trädsorter.
– Ekar, lindar och gammal hassel kommer att bevaras på bekostnad av björkar, aspar och sly, berättar Jerry Svensson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar.
Samarbete
Tillsammans med skogsförvaltare Jan Robertsson på ÖSK är han på plats i reservatet och diskuterar naturvårdshuggningen. Arbetet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen och ÖSK. Under drygt två veckor kommer träd att huggas ner, vattenledningarna som löper under reservatet att kollas och vissa träd att hamlas.
– Vi kommer frihugga gamla ekar så att de får mer ljus och halma lindar med hjälp av arborister. Det finns även träd som börjar tränga igenom vattenledningarna, så det kommer också att åtgärdas. Vi passar på att göra ett omfattande arbete.
Arter riskerar att försvinna
Det är länge sedan ett liknade arbete gjorts i reservatet och anledningen till att lotten i år föll på Länsmansgårdsängen har att göra med att Jerry ansåg att reservatet måste prioriteras. Ängslandskapet menar Jerry är ett av de mest artrika områdena i naturen och som om reservatet inte hålls efter riskerar flera arter att försvinna.
– Jag slog ett slag för reservatet. Varje år tar länsstyrelsen ett beslut utifrån de behov som finns. Här har igenväxningen kommit till en viss nivå där en del arter av flora och insekter riskeras att gå förlorade. Så det finns ett behov.
250 år gamla
Solen lyser upp trädkronan på en av de större ekarna vars ålder Jerry och Jan tror är uppemot 250 år.
– Gamla träd är ett höghus av liv. I dem kan det bo fåglar, insekter och fladdermöss.
Utökar området
Ängslandskapet som eken står i är inte längre en vanlig syn och därför planerar Jerry och Jan att både bevara och utöka området.
– Det här är ett landskap som var väldigt vanligt för 200-100 år sedan. Nu finns bara spillror kvar. Här kommer vi att utöka ängsmarken uppemot en hektar. Det kommer bli en struktur med gläntor, mindre grupper och enskilda träd för att skapa en variation med mängd solljus vilket gynnar artrikedomen.