Annica, 53, vågade satsa mitt i livet

Resan från examen som medicinsk fotterapeut till eget företag och lokal i centrum gick i rekordfart och nu öppnar Annica Dehlin dörrarna till sin verksamhet. "Det är med skräckblandad förtjusning", säger hon.

Annica Dehlin vågade satsa vid 53 och nu öppnar hon sin medicinska fotvård i Hultsfred. "Jag ville göra någonting annat i livet och kände att det är nu eller aldrig", säger hon.

Annica Dehlin vågade satsa vid 53 och nu öppnar hon sin medicinska fotvård i Hultsfred. "Jag ville göra någonting annat i livet och kände att det är nu eller aldrig", säger hon.

Foto: Johannes Widergren

Hultsfred2024-01-28 18:00

I de nyrenoverade lokalerna på Storgatan, precis vid Tors Plan, återstår bara lite piff och sen kan Annica Dehlin börja ta emot kunder. Nystartade Annicas medicinska fotvård flyttar in och tar vid där Wiveca Carlsson slutade. Det sistnämnda har också jobbat som medicinsk fotterapeut och haft verksamhet i den centrala lokalen i sammanlagt 29 år.

– Jag tycker att det är en suverän lösning men alltihop var egentligen en slump. Jag träffade Wiveca på ett gympapass och då berättade jag bland annat att jag läste till medicinsk fotterapeut. Sen kom hon till mig och frågade om jag ville ta över lokalen eftersom hon skulle sluta och gå i pension. Det har varit fotvård här i nästan 30 år så det är väl inarbetat hos allmänheten, säger Annica Dehlin.

53-åringen tog yrkesexamen som medicinsk fotterapeut i december, från TUC i Tranås, och sedan dess har det gått snabbt med att både starta företag och skaffa lokal. Annica har jobbat som undersköterska i 35 år och att vara företagare är någonting helt nytt.

– Det kan nog nästan vara rekordfart och det är med skräckblandad förtjusning. Det är väldigt spännande och det har varit otroligt mycket att sätta sig in i, men jag är 53 år och jag känner att det är nu eller aldrig om man ska göra någonting annat i livet, säger hon.

Även om lokalerna redan var anpassade för verksamheten har Annica bytt ut mycket av inredningen.

– Jag ville forma det efter hur jag vill ha det, så att det känns mer som mitt, säger hon.

Annica Dehlin beskriver sig som en praktiker och säger att hon älskar att ta hand om och hjälpa andra människor. Hon menar också att hon tar med sig många viktiga erfarenheter från sitt tidigare yrke och att skillnaden på medicinsk fotvård och "vanlig" fotvård är stor.

– Man kan jobba mot diabetiker och med sår och jobba på sjukhuset eller vårdcentralen, det här är inte bara pedikyr utan här tar man hand om fötterna på rätt sätt. Man kommer inte hit för att bara piffa utan för att ta hand om eller förebygga problem, säger hon.

undefined
"Jag ville forma det efter hur jag vill ha det, så att det känns mer som mitt. Det är lite piffigt och mysigt när man sitter här och väntar och sedan så kommer man in i själva behandlingsrummet", säger Annica Dehlin.
undefined
"Det här är inte bara pedikyr utan här tar man hand om fötterna på rätt sätt. Man kommer inte hit för att bara piffa utan för att ta hand om eller förebygga problem", säger Annica Dehlin.

Trots att fötterna är så viktiga är det inte ovanligt att man glömmer att ta hand om den ordentligt, menar Annica. 

– Tar vi hand om våra fötter kan vi slippa problemen men jag tror att gemene man är ganska dålig på att göra det, jag har inte gjort det själv heller. Vi drar på oss strumporna och så är de där i skorna bara, man tänker inte på det så länge det funkar men om det inte gör det är det en jättestor grej. Det finns så många träningsprogram och tips men så lite för just fötterna, trots att de bär oss hela livet.

Hur har responsen varit sedan det blev klart att du skulle öpnna?

– Den har varit bra och många tycker att det är jättekul och häftigt att jag vågar satsa. Många tycker också att det är fint att någon annan tar över här i lokalen när Wiveca är pensionär. Jag tycker att jag har fått ett otroligt stöd, både från vänner och allmänheten.

Inledningsvis kommer Annica att jobba i lokalen tre dagar i veckan men samtidigt känna sig fram efter vad som behövs.

– Sen får man se om man kan fylla dagarna eller inte, jag öppnar gärna upp för fler tider framöver. Jag har startat den här veckan och varit ambulerande fotterapeut ute på servicehus och det kommer jag att fortsätta med också, säger Annica Dehlin.

undefined
"Många tycker att det är jättekul och häftigt att jag vågar satsa och många tycker också att det är fint att någon annan tar över här i lokalen", säger Annica Dehlin.
undefined
En nybyggd ramp utanför ska göra lokalen på Storgatan tillgänglig för alla.
Behandlingsrummet i lokalerna, där Annica Dehlin kommer att ta emot kunderna och ge behandlingar.
Behandlingsrummet i lokalerna, där Annica Dehlin kommer att ta emot kunderna och ge behandlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!