Annika bjuder in till gemenskap på julafton

För fjärde året i rad bjuder Annika Stagård in till gemenskap på julafton. "Jag tycker inte att någon ska behöva sitta själv på jul."

Annika Stagård i Hultsfred bjuder in till gemenskap på julafton. "Det här är det lilla jag kan göra för att bidra på något sätt", säger hon.

Annika Stagård i Hultsfred bjuder in till gemenskap på julafton. "Det här är det lilla jag kan göra för att bidra på något sätt", säger hon.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-12-24 05:00

I år äger julfirandet rum i hennes nya restaurang på Storgatan 48 i Hultsfred, närmare bestämt i bistron som nås via ingången på baksidan av huset.

– Jag bjuder på risgrynsgröt och skinksmörgås. Sedan tar jag tabberas på julbordet. Vi får se vad som finns kvar efter alla julbord, säger Annika Stagård.

undefined
Annika Stagård tycker inte att någon ska behöva sitta ensam på julafton.

Vilka riktar du dig till?

– Alla som vill ha en gemenskap på julafton och som känner att man inte något annat särskilt att göra.

Varför gör du det här?

– Vi har alltid haft öppen dörr. Jag tycker inte att någon ska behöva sitta själv på jul. Det är inte alla som har råd att fira heller och en del har familjerna långt borta, säger Annika Stagård och fortsätter:

– Högtider, allra helst jul, är en jobbig tid att känna sig ensam på. Det här är det lilla jag kan göra för att bidra på något sätt, som kanske kan ge någon eller några en trevligare jul. Jag tycker att det är fantastiskt roligt och de som kommer uppskattar det väldigt.

undefined
Restaurangen Hos Annika ligger i det gamla missionshuset på Storgatan i Hultsfred.

Antalet besökare har varierat genom åren.

– Förra året var det inte så många. Då lånade vi HFK:s lokaler eftersom jag hade packat ihop min restaurang på gamla stället. Året innan var det både barnfamiljer och andra som kom. Då var det full stuga. Vi får se hur det blir i år, men jag hoppas att det kommer några.

Förutom att bjuda på gröt och skinksmörgås delar hon ut julklappar till besökarna.

– Alla får varsin julklapp. Första året sa en man att han inte kunde komma ihåg att han någonsin hade fått en julklapp, säger Annika Stagård som inte tycker att någon ska behöva ha det så.

– Jag tycker att det är hemskt. Då är det väl värt allt man gör.

undefined
Annika Stagård i Hultsfred bjuder in till gemenskap på julafton. "Det här är det lilla jag kan göra för att bidra på något sätt", säger hon.

Hon har en hektisk tid bakom sig med öppningen av den nya restaurangen och en lång rad julbord. Under de senaste veckorna har det inte blivit många timmars sömn per natt.

– Jag är ganska trött, men man får ändå energi av det här. Jag tycker att det är mysigt. När vi stänger dörren klockan ett åker jag hem och drar på mig mysbyxorna och sätter mig i soffan. Sedan blir det en lugn kväll med familjen hemma.

Även i Virserum finns möjlighet till gemenskap för den som sitter ensam på julafton. Ekebergskyrkan håller kyrkolokalen öppen på julaftonskvällen.

"Det kommer finnas möjlighet för att tända ett ljus eller bara vara tillsammans en stund", skriver Ekebergskyrkan på sin hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om