Annika Stagård har alltid mycket på gång. Just nu bygger hon en ny bar på övervåningen i restaurangen Hos Annika.
Baren fanns med i planerna redan när hon flyttade verksamheten till det gamla missionshuset på Storgatan för ett år sedan.
– Men det är stora investeringar, så man får ta det stegvis. Det går inte att göra allt på en gång, konstaterar hon.
Den nya baren ska invigas med en fullbokad standupkväll den 8 november, då komikerna Lars Magnusson och Henrik Hjelt kommer att uppträda.
– Jag hade standup på det gamla stället också.
Hon beskriver första året i lokalerna på Storgatan som roligt och spännande. Samtidigt har det varit ett prövoår med vissa mindre lyckade satsningar.
– I somras var det jättemånga som kom hit och bad mig att hålla öppet, så att man kan komma hit på spontanfika eller äta en lunch eller en middag.
Normalt sett jobbar Annika Stagård även med musik, föreläsningar och annat, men under sommaren pausade hon alla sådana uppdrag för att kunna hålla öppet fem dagar i veckan. Bakom restaurangen byggde hon en uteservering där det var sommarkafé på dagtid och grillbuffé med livemusik på lördagskvällarna.
Arbetsdagarna var minst sagt långa.
– Jag jobbade från nio på morgonen till tre-fyra på nätterna ganska ofta.
Men gästerna var betydligt färre än väntat.
– Det var många tomma dagar. Många dagar fick jag ge bort eller kasta mat. Efterfrågan var inte så stor när det kom till kritan, inte ens de som hade bett mig att hålla öppet var här. En del av dem kom, men långt ifrån alla. Även kvällstid var det väldigt varierat. Vissa kvällar var bra, men ofta var det tomma kvällar, säger Annika Stagård och fortsätter:
– Det var väldigt roligt att prova, jag ångrar inte att vi hade öppet, men det har försenat många investeringar. Jag kommer att få vänta med en massa saker som jag hade velat gjort, för att sommaren inte var så som den hade kunnat vara.
Till exempel hade hon velat förbättra tillgängligheten på baksidan av restaurangen genom plattsättning.
– Men det är jättedyrt, så det kan jag inte göra nu. Hade sommaren blivit som det var tänkt hade jag kunna göra det till våren. Men det kommer så småningom.
I fortsättningen kommer hon inte att hålla restaurangen öppen för spontana besök.
– Det som däremot gått bra hela tiden är alla bokningar – bokade sällskap, cateringar och företag, föreningar och privatpersoner som kommer hit och har sina kalas. Allt sådant funkar bra, så det tänker jag fortsätta med.
Lunchservering ska hon sluta med.
– Hultsfred är så pass litet och det finns luncher ändå, så jag behöver inte stå här och laga lunch.
Numera har hon ingen tillsvidareanställd personal, utan tar in extrapersonal vid större bokningar.
– Vi är tio personer totalt som jobbar, men alla jobbar på timmar förutom jag som är i verksamheten hela tiden.
Hon ska fortsätta med evenemang, även under sommaren.
– Jag kommer att ha evenemang som man kan köpa biljetter till.
Trots långa arbetsdagar, som ofta pågår till långt in på nätterna, trivs hon med att driva restaurangen.
– Det är många timmar, men jag tycker att det är roligt. Det är ingenting som stör mig alls.
Men visst är hon trött ibland.
– Sjukt trött kan man vara ibland, säger hon och berättar om en gång när hon tog in på hotell efter julbordssäsongen och sov i två dygn.
– Då är man trött.
Har du julbord i år också?
– Ja, och flera dagar är fullbokade redan.